Proiectul privind descentralizarea, trimis la Parlament pentru asumare, nu mai cuprinde prevederi legate de transferul agentiilor de prestatii sociale, al dreptului de administrare in cazul unor porturi sau al cinematografelor si gradinilor de spectacol catre autoritatile locale.

Proiectul transmis Parlamentului pentru angajarea raspunderii Guvernului nu se mai refera la descentralizarea unor structuri din subordinea Ministerului Muncii, adica nu mai prevede ca agentiile de plati si inspectie sociala sa fie transferate in subordinea consiliilor judetene sau a CGMB.

De asemenea, din proiectul initial redactat de vicepremierul Liviu Dragnea au fost eliminate prevederile privitoare la transferul dreptului de administrare in cazul unor porturi fluviale.

In plus, proiectul Guvernului nu mai face precizari in ceea ce priveste transferul cinematografelor si gradinilor de spectacol in proprietatea autoritatilor locale.

In schimb, se opereaza transferul in cazul bazelor sportive, la palatelor copiilor, tabere scolare, casele de cultura, administrarea plajelor turistice, domeniile Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

De asemenea, in cazul Metrorex se prevede, spre deosebire de forma initiala a proiectului de lege, ca Guvernul poate aproba, la cererea CGMB, transferul cu titlul gratuit a actiunilor societatii, scrie MEDIAFAX.

Initial, proiectul de act normativ nu prevedea optiunea de a transfera Metrorex catre CGMB, ci transferul efectiv.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, ca grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizarii pana luni ora 15.00 , iar sedinta de plen pentru procedura asumarii raspunderii Guvernului va avea loc marti, a anuntat Miron Mitrea, vicepresedinte al Camerei.

Guvernul intentioneaza sa se reuneasca, marti dimineata, in sedinta speciala pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizarii, dupa care, marti dupa-amiaza, sa se prezinte in plenul Parlamentului pentru a-si angaja raspunderea, au declarat surse oficiale.

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizarii, documentul urmand sa fie transmis imediat Parlamentului.

Executivul a anuntat anterior ca isi va angaja raspunderea pentru proiectul descentralizarii saptamana viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a aratat ca in procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care in perioada urmatoare va exista o "abordare separata", si nici plajele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.