Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, ca grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizarii pana luni ora 15.00, iar sedinta de plen pentru procedura asumarii raspunderii Guvernului va avea loc marti, a anuntat Miron Mitrea, vicepresedinte al Camerei.

"Am decis ca toate grupurile parlamentare sa primeasca astazi (vineri - n.r.) forma trimisa de Guvern privind legea descentralizarii, de fapt ei o cunosc in mare masura, atat pe grupuri un exemplar pe hartie si apoi va fi pus pe site-ul Camerei si pe contul fiecarui deputat. Pana luni la ora 15.00 vor depune amendamente, luni, marti Guvernul va decide cand va avea loc sedinta de Guvern in care va discuta amendamentele si marti va exista in plen procedura de asumare, ora o vom stabili luni in sedinta Birourilor Permanente", a precizat Mitrea, dupa sedinta conducerii Parlamentului, transmite MEDIAFAX.

Intrebat daca nu e prea scurt termenul pentru depunerea amendamentelor, Mitrea a spus ca este vprba despre o lege pe care s-au purtat discutii cu fiecare grup parlamentar in parte si ca toate grupurile au depus amendamente de care s-a tinut cont.

"Unele amendamente au fost respinse, bineinteles probabil ne vom trezi in situatia in care Guvernul le-a mai vizat si le-a mai respins o data, dar, formal, trebuie sa dam parlamentarilor aceasta posibilitate", a adaugat Miron Mitrea.

Guvernul intentioneaza sa se reuneasca, marti dimineata, in sedinta speciala pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizarii, dupa care, marti dupa-amiaza, sa se prezinte in plenul Parlamentului pentru a-si angaja raspunderea, au declarat surse oficiale.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizarii, documentul urmand sa fie transmis imediat Parlamentului.

Executivul a anuntat anterior ca isi va angaja raspunderea pentru proiectul descentralizarii saptamana viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Liviu Dragnea a aratat ca in procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care in perioada urmatoare va exista o "abordare separata", si nici plajele.

In privinta plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmand sa ramana in proprietaea publica a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate insa plajele unde sunt in derulare proiecte cu finantare europeana.

Proiectul de lege introduce totusi posibilitatea ca pe Dunare, pe anumite rauri sau alte cursuri de apa, la solicitarea autoritatilor locale, Apele Romane sa poata da in administrare portiuni de plaje naturale, care pot aparea intamplator si unde autoritatile locale pot organiza acitivitati de turism sau agrement.

Cladirile cinematografelor nu vor fi transferate autoritatilor locale, a mai precizat Dragnea, pentru ca majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de inchiriere.

Citeste si:
Florin Cîțu: „PSD vrea să ne scoată din UE”
Florin Cîțu: „PSD vrea să ne...

"In aceste cladiri care sunt prinse in evidenta ca si cinematografe se desfasoara gogoserii, cofetarii, cluburi, discoteci si alte acitvitati de «cultura» de acest gen. Sunt multe cazuri in care firmele de cultura respective, care au infiintat cofetarii si cluburi, au facut niste investitii, zic ei, au cerut la RADEF sa li se dea banii pentru investitii, RADEF, bineinteles, nu le-a dat banii pentru investitii, au dat in judecata RADEF, ca sa ia banii pentru investitii, dar au cerut cladirea pentru care au facut investitii si sunt si cateva cazuri in care au si castigat in prima instanta. Drept pentru care s-a hotarat sa fie o abordare separata a acestui fenomen, sa nu spunem flagel", a explicat Dragnea.

El a adaugat ca va fi realizata si o analiza aparte a RADEF si a situatiei juridice a institutiei, care in acest moment este condusa de doi directori generali.

Citeste si:
Miron Mitrea a fost eliberat din penitenciarul de la Poarta Alba
Miron Mitrea a fost eliberat...

Dragnea a mai spus ca politia nu se descentralizeaza, ci dimpotriva "se intareste", iar in aceeasi situatie se afla si Agentia de Prestatii Sociale.

Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.

Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.