Europarlamentarul Elena Baescu afirma ca initiativa premierului Victor Ponta privind reducerea TVA la produsele bio ar face mai mult rau decat bine pentru majoritatea romanilor, ea acuzandu-l pe liderul PSD ca "impune astfel de decizii economice pentru a-i oferi o tema de campanie sotiei sale".

"Am vazut cu foarte mare surprindere ca PSD, prin Victor Ponta si nevasta sa, a decis sa sustina ideea reducerii TVA-ului la produsele alimentare bio. (..) Ar fi de preferat ca Premierul Romaniei sa nu impuna decizii economice de o asemenea insemnatate doar pentru a-i oferi o tema de campanie sotiei sale, care, din cauza evenimentelor din ultima perioada, evita sa se mai exprime public pe subiectele ei preferate: respingerea proiectului Rosia Montana si protejarea cainilor maidanezi", precizeaza Elena Basescu, miercuri, intr-o postare pe site-ul personal, transmite MEDIAFAX.

Europarlamentarul arata ca, daca tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, "o masura altfel foarte buna cu un potential social urias, aceasta scadere trebuie aplicata tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe, pentru care militeaza sotia Premierului".

"Stie toata lumea ca isi permit sa cumpere rosii bio cu 20 de lei sau zahar bio cu 25 de lei, nu trebuie sa-i oblige si pe ceilalti romani sa se comporte la fel – pentru ca nu au de unde.Ca si constatare de final: curata masura socialista, n-am ce zice!", a comentat Elena Basescu pe site.

Fiica presedintelui Traian Basescu isi exprima surprinderea fata de "strigatele de admiratie" care au aparut vizavi de un asemenea demers si fata de argumentele celor care il sustin, potrivit carora "produsele bio se vor ieftini", "vom manca mai sanatos" sau "ajutam agricultura".

"Spun ca ma surprinde aceasta atitudine pentru ca imi pare ca propunerea, daca ar fi pusa in practica, ar face mai mult rau decat bine pentru majoritatea romanilor", a adaugat Elena Basescu.

Aceasta a adus si cateva argumente, precizand ca scaderea TVA la alimentele bio va avea ca un prim efect cresterea pretului alimentelor pentru cetatenii de rand.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

"Guvernul socialist ar alege astfel sa sustina o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decat cele obisnuite. Chiar si cu un TVA scazut la 9%, preturile nu s-ar micsora semnificativ, in conditiile in care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decat ale celorlalte alimente. Vor fi insa incurajati agricultorii sa se orienteze catre acest segment, renuntandu-se la cultivarea produselor traditionale, ceea ce va duce si la scumpirea acestora din urma", a explicat Elena Basescu.

Europarlamentarul a mai precizat ca Romania, avand un TVA de 9%, va deveni mai degraba o piata de desfacere pentru aceste produse.

"S-ar putea sa ne trezim ca nu se investeste mai mult in agricultura, ci ca importurile de astfel de produse cresc. De altfel, peste 60% din piata produselor bio din Romania se face din importuri", a mai comentat Elena Basescu, adaugand ca, printr-o astfel de masura, s-ar construi un sistem discriminatoriu pentru cei care investesc in agricultura traditionala.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

"De ce ei sa vanda produse cu TVA de 24%, iar cei care se ocupa de alimente bio cu 9%? S-ar instala o practica puternic anticoncurentiala care ar produce dezechilibre", a mai adaugat aceasta.

Potrivit Elenei Basescu, argumentul privind sanatatea acestor produse este construit artificial, in conditiile in care exista mai multe studii facute la nivel national, dar si la nivelul Uniunii Europene care arata ca si in produsele bio se gasesc urme de pesticide sau substante artificiale, iar aportul de nutrienti este absolut similar cu cel al alimentelor traditionale.

"Vor aparea foarte multe produse falsificate. Toata lumea va incerca sa puna eticheta bio pe alimentul propriu, pentru ca se vinde cu un pret mai mare si este impozitat mai putin. Or, Guvernul lui Ponta, asa cum se vede in fiecare zi, nu are organisme de combatere a acestui tip de evaziune", a mai comentat Elena Basescu.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca produsele bio vor beneficia de reducerea TVA la 9%, la fel ca la paine, masura urmand a intra in vigoare din 2014, dupa intalnirea dintre Guvern si delegatia FMI de anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.