Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, inainte de plecarea spre Paris, ca decizia intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen depinde mult de raportul MCV, precizand ca sunt probleme majore care tin de decizii politice de la Bucuresti si care nu il fac foarte optimist.

"Am obtinut in Consiliul European, inca de anul trecut, in primavara, ca la nivelul Consiliului Uniunii Europene, la JAI, sa se ia in discutie subiectul", a spus seful statului, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca aceasta decizie politica va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul.

Presedintele a aratat ca momentul cand va fi luat in discutie subiectul intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen depinde mult de Raportul MCV, iar urmatoarea discutie serioasa se poate face doar in urma unui raport MCV pozitiv.

"Domnul Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014", a subliniat Traian Basescu, precizand ca ar fi doua impedimente pentru intrarea in Schengen la 1 ianuarie.

"Unul dintre ele este ca ne trebuie un raport MCV bun, si nici Parlamentul, nici Guvernul nu stralucesc in a respecta criteriile cerute de un stat de drept", a aratat seful statului, adaugand ca "Guvernul mentine oameni cu dosar penal in instanta in activitatea de ministri, iar Parlamentul are vreo trei, patru respingeri de prezentare in fata procutorilor a unor membri ai Parlamentului". "In plus, din cate stiu, e si un membru al Parlamentului cu hotarare definitiva a ICCJ ca a fost incompatibil si Parlamentul a decis ca poate sa ramana in Parlament", a spus Basescu.

El a continuat: "Avem probleme politice majore, care nu ma fac foarte optimist si care din pacate nu tin de mine si nu tin nici de DNA, nici de DIICOT, nici de Parchetul General si nici de ICCJ, si nici de lupta anticoruptei, ci tin de vointa politica. Oamenii astia nu vor putea minti la nesfarsit romanii ca nu au noroc in viata sau se impiedica de Basescu. Faptele lor sunt cele care impiedica procesul de integrare a Romaniei in Shengen".

Seful statului a precizat ca acesta este un impediment, in ceea ce nu face Bucurestiul sau face impotriva uzantelor si cutumelor Uniuniii Europene "si, uneori, chiar impotriva legii".

Presedintele a mai spus ca al doilea aspect este ca niciodata nu se poate intra in Schengen al 1 ianuarie, ci numai din ziua in care se schimba fusul orar, respectiv aprilie sau octombrie.

Citeste si: Barroso: Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.