ANI a solicitat Parchetului instantei supreme sa ii cerceteze pe deputatii Niculae Mircovici, Adrian Merka, Mircea Grosaru si pe fostul deputat Luminita Iordache pentru conflict de interese, intrucat si-au angajat membri ai familiilor la birourile lor parlamentare, in mandatul 2008-2012.

Agentia Nationala de Integritate arata luni, intr-un comunicat de presa remis agentiei MEDIAFAX, ca a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa si penala in cazul deputatilor Niculae Mircovici, Adrian Miroslav Merka, Mircea Grosaru si a fostului deputat Luminita Iordache.

Niculae Mircovici a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca in baza caruia sotia sa a fost angajata, in perioada 5 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010, in functia de referent la Biroul Parlamentar detinut de acesta in Circumscriptia electorala nr. 35, Timis, obtinand astfel un venit net in suma toala de 20.387 de lei, au stabilit inspectorii de integritate.

Mircovici este deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - Romania, in prezent fiind secretar al Camerei Deputatilor.

Adrian Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, a solicitat angajarea si a avizat contractele individuale de munca ale parintilor sai, prin care acestia au fost angajati in perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 in functia de sef cabinet in cadrul biroului sau parlamentar. In baza contractelor individuale de munca incheiate cu Camera Deputatilor de catre parintii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete in suma totala de 28.245 de lei, iar tatal sau a avut venituri nete de 4.533 de lei, potrivit ANI.

In cazul lui Mircea Grosaru, deputat din partea Asociatiei Italienilor din Romania, ANI a constatat ca a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca prin care sotia sa a fost angajata in perioada 15 decembrie 2008 - 1 februarie 2011 in functia de consilier in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 7, Botosani, aceasta realizand astfel un venit net in suma totala de de 66.745 de lei.

ANI a mai stabilit ca Luminita Iordache a fost in conflict de interese intrucat, in calitate de deputat in mandatul 2008 - 2012, a avizat contractul individual de munca al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajata in perioada 17 februarie 2009 - 1 martie 2011 in functia de referent in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24, Iasi, Colegiul uninominal nr. 1, aceasta obtinand astfel un venit net in suma totala de 19.078 de lei.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Luminita Iordache, deputat in mandatul 2008-2012, a fost in PSD pana in aprilie 2010, ulterior trecand la UNPR.

Intrucat in cazul celor patru deputati au rezultat indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa faca verificari in cazul acestora pentru conflict de interese.
Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

De asemenea, Niculae Mircovici, Adrian Merka, Mircea Grosaru si Luminita Iordache nu au respectat dispozitiile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit carora "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

ANI a precizat ca cei patru deputati au fost informati despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de a fi asistati sau reprezentati de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare. Niculae Mircovici nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Citeste si:
Cioloș: Avem o problemă de demotivare a membrilor; va trebui să...
Cioloș: Avem o problemă de...

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului, potrivit prevederilor legale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.