Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, marti seara, la finalul sedintei BPN al partidului, ca reducerea CAS in a doua jumatate a anului viitor cu 5% "este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", dar a evitat sa precizeze daca si-ar da demisia in cazul ratarii acestui obiectiv.

"Reducerea cotelor de contributii sociale, am angajat ca actul normativ va fi pregatit in prima parte a acestui an, iar la misiunea pe care o vor avea in luna aprilie, atunci vom lua decizia de aprobare a actului normativ, cu aplicabilitate din semestrul al doilea al anului 2014. Deci, acesta este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", a declarat ministrul de Finante, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca o reducerea a CAS in a doua jumatate a anului este conditionata de un impact neutru pe bugetul de stat, fiind necesari pentru acest lucru aproximativ 1,9 miliarde de lei.

"Ce este conditonat in document, este conditionat de faptul ca reducerea CAS trebuie sa aiba un impact bugetar neutru, adica golul matematic pe care il va avea reducerea CAS cu 5% in a doua parte a anului, respectiv 1,85 - 1,9 miliarde de lei, asta este impactul bugetar, sa fie acoperit ori prin masurile de imbunatatire a colectarii care au inceput de acum si de reducere a evaziunii si a fraudei fiscal (...) printr-o imbunatatire a administrarii veniturilor. De asemenea, putem sa acoperim golurile din a doua parte a anului prin operarea unor taieri de cheltuieli de la diverse capitole de cheltuieli care nu se cheltuiesc in anul respectiv", a mai explicat Chitoiu.

El a precizat ca in discutiile cu FMI a fost identificat un gol de 6 miliarde de lei care a provenit din masurile privind cresterea salariilor, indexarea pensiilor, alocarea de sume pe programe de investitii si majorarea cofinantarii pe fondurile europene.

Ministrul mentionat ca "pentru reducerea CAS nu se vor impune alte impozite sau alte taxe".

De asemenea, el a fost intrebat daca urmareste obiectivul reducerii CAS cu mandatul de ministru pe masa.

"Mandatul meu pe masa este pus la dispozitie in orice moment, tot timpul, dar eu ca obiective de mandat nu am numai stimularea economiei si cresterea economica din reducerea fiscalitatii si reducerea CAS. Obiectivul meu de mandat, in primul rand, este de a imbunatati colectarea veniturilor la bugetul de stat, a crea o legislatie fiscala coerenta (...) si de a reduce semnificativ evaziunea fiscal", a raspuns Chitoiu.

Citeste si:
Fostul ministru Daniel Chițoiu, trimis în judecată pentru ucidere...
Fostul ministru Daniel...

Ulteior, el a fost intrebat din nou daca, in situatia in care nu sunt intrunite conditiile pentru reducerea CAS, isi va da demisia.

"Haideti sa ajungem in luna aprilie, nu la inceputul semestrului doi", a replicat ministrul.

De asemenea, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca nu ar fi acceptat incheierea negocierilor cu FMI daca nu era prevazuta reducerea CAS pentru anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.