Guvernul trebuie sa ia masuri pentru a respecta tinta de deficit bugetar convenita pentru anul viitor, de 2,2% in termeni cash, privind cheltuielile cu fondurile europene, calcularea accizelor in functie de inflatie, majorarea accizelor la carburanti sau largirea bazei de impozitare, potrivit FMI.

"Tinta de deficit va fi de 2,2% in termeni cash anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat anticipasem in luna iulie. Principalul motiv pentru acest deficit usor mai mare pentru anul viitor este angajamentul puternic de a accelera atragerea fondurilor europene, ceea ce inseamna ca trebuie sa cream mai mult spatiu pentru cheltuielile de co-finantare necesare si noua tinta de deficit acomodeaza acest imperativ", a declarat marti seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, in conferinta de prezentare a rezultatelor vizitei in Romania, transmite MEDIAFAX.

Ea a aratat ca, pentru a se incadra in tinta de deficit, Guvernul trebuie sa ia masuri in mai multe domenii, respecitv cheltuielile cu fondurile europene, dar si alte majorari de cheltuieli, precum alinierea salariilor din sectorul public la nivelurile prevazute in anumite hotarari judecatoresti, a doua parte a majorarii venitului minim garantat, dar si o crestere a pensiilor si salariilor in 2014.

Retail jobs

"Masura cheie anuntata de Guvern ar fi legarea accizelor de inflatie, majorarea accizelor la carburanti, precum si largirea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietate incluzand structurile sau constructiile speciale. Guvernul se angajeaza sa imbunatateasca colectarea fiscala si sa reduca evaziunea fiscala", a mai spus Schaechter.

Seful FMI a mentionat ca, in agenda reformelor structurale viitoare, accentul va continua sa cada pe sectoarele energie si transporturi pentru ca acestea sa devina mai transparente si mai eficiente, astfel incat sa poata oferi servicii mai bune si sa devina o povara mai mica pentru publicul general. Totodata, vor continua reformele in domeniul sanatatii, avand ca obiectiv imbunatatirea serviciilor, cresterea eficientei sistemului si asigurarea sustenabilitatii financiare.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Pentru acest an, Schaechter apreciaza ca Guvernul a avut success in accelerearea fondurilor europene, ceea a exercitat presiune pe partea de cheltuieli a bugetului.

"Din acest motive, tinta de deficit pentru 2013 a fost majorata, ajungand la 2,5% din PIB, conditionalitatea din program pentru aceasta tinta include si un ajustor specific de 0,2% din PIB, care vor fi dedicati co-finantarii fondurilor UE pentru a contribui la cresterea economica pe termen scurt, dar si pe termen lung", a mai spus seful misiunii FMI in Romania.

Ea a laudat succesul listarii pachetului de 15% din actiunile Romgaz pe piata de capital, insa apreciaza ca nefinalizarea privatizarii majoritare la CFR Marfa este "un pas inapoi", mentionand ca Guvernul isi mentine angajamentul de a continua procesul de privatizare, iar intre timp va sustine restructurarea companiei.

Citeste si:
Polonia solicită fonduri europene pentru cheltuielile cu refugiații...
Polonia solicită fonduri...

"Oferta initiala pentru pachetul de 15% din actiunile Romgaz a reprezentat un success. Aceasta tranzactie are o valoare de referinta pentru sectorul intreprinderilor de stat din Romania si pentru pietele de capital din Romania. Este o realizare care se evidentiaza in ultimele luni", a afirmat Schaechter.

Pe lista progreselor Executivului in privinta reformelor structurale, seful misiunii FMI a enumerat avansarea pe linia pregatirii reformelor in sectorul sanatate, continuarea liberalizarii preturilor la energie si intarirea managementului finantelor publice prin prioritizarea mai clara a proiectelor de investitii finantate in bugetul anului 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.