Proprietarii constructiilor care nu fac parte din categoria cladirilor, precum parcarile si piscinele, vor fi obligati sa achite anul viitor un impozit, extinderea bazei de impunere fiind convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Impozitul va fi perceput atat persoanelor fizice, cat si celor juridice care detin astfel de proprietati.

Noul impozit va fi aplicat doar acelor persoane sau firme care detin in proprietate astfel de constructii, nu si persoanelor fizice care achita anual o taxa primariei pentru folosirea unui loc de parcare.

Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri.

Ideea impozitarii piscinelor a fost avansata de catre reprezentantii Guvernului inca din toamna anului trecut, cand Liviu Voinea, atunci secretar de stat in Finante, in prezent ministru-delegat pentru Buget, anunta pentru MEDIAFAX ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiu solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent. El a prezentat atunci piscinele din proprietatile individuale ca exemplu de exceptare de la impozitare.

"Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania", spunea Voinea.

Tot atunci, premierul Victor Ponta afirma ca impozitul pe piscine este practicat in toata Uniunea Europeana, iar reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala explicau ca piscinele din proprietatile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru ca au o utilitate si pot fi considerate un "exces" in cadrul unei locuinte.

Marti seara, ministrul Voinea a declarat la GANDUL LIVE ca Guvernul ia in calcul eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care exista "in scenariul de baza" pentru bugetul pe anul viitor intre venituri si cheltuieli, dar a evitat sa precizeze masurile concrete avute in vedere.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene a venit in urma cu o saptamana la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul primei evaluari a noului acord aprobat in septembrie, iar principalele negocieri se concentreaza pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.