Presedintele CNS, Izsak Balazs, spune ca, dupa "succesul pentru secuime" reprezentat de "Marele mars al secuilor" desfasurat în Covasna, va cere Guvernului Romaniei sa primeasca o delegatie care sa prezinte "doleanta de autonomie a secuilor" si cum vede aceasta "viitorul tinutului Secuiesc".

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca "Marele mars al secuilor", desfasurat duminica in Covasna, reprezinta "un succes pentru secuime" pentru ca a demonstrat ca "doleanta de autonomie" este "o aspiratie legitima a poporului secui", subiectul fiind adus in centrul atentiei opiniei publice, transmite MEDIAFAX.

Izsak a sustinut ca autonomia Tinutului Secuiesc a devenit "un subiect la care sa se raporteze orice politician, roman sau maghiar", aratand ca miscarea pentru autonomie va uza si pe viitor de "mijloacele democratice ale dreptului" si de "o lupta non-violenta".

In acest context, Izsak a anuntat ca va transmite o scrisoare Guvernului, in care va cere ca o delegatie a secuilor sa fie ascultata in ceea ce priveste "viitorul Tinutului Secuiesc".

"Miscarea pentru autonomie a fost si va ramane o miscare non-violenta, vom lupta si in viitor cu mijloace ale dreptului, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca aceasta decizie a noastra nu inseamna a fi slabi. (...) in proclamatie am pus accent pe dorinta de dialog, urmeaza o perioada cand dam o sansa dialogului si asteptam sa fim primiti la Bucuresti pentru a fi ascultata delegatia secuilor, privind viitorul Tinutului Secuiesc si, bineinteles, doleanta de autonomie a secuilor", a spus Izsak Balazs, subliniind ca in aceasta "lupta non-violenta" secuii vor fi la fel de "curajosi si darji cum au fost si stramosii lor cand au plecat la batalie".

Presedintele CNS a precizat ca va trimite scrisoarea in maximum doua zile si ca in aceasta va vorbi despre evenimentul de duminica, atasand si "manifestul" demonstratiei, dupa care va repeta cererea din 10 martie (cand CNS a organizat la Targu Mures un miting similar), ca o delegatie a secuilor sa fie primita la Bucuresti.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

El a aratat ca guvernantii de la Bucuresti nu au raspuns pana acum nici la acea cerere, dar CNS mizeaza si in continuare pe mijloace non-confruntative in ceea ce priveste "miscarea secuiasca pentru autonomie".

"Marele mars al secuilor" s-a desfasurat, duminica, intre localitatile Chichis si Bretcu din judetul Covasna, iar potrivit Prefecturii, Politiei, Jandarmeriei si ISU Covasna, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane. Organizatorii manifestarii au sustinut, insa, ca au fost prezente peste 100.000 de persoane.

Participantii la "Marele mars al secuilor" au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar la intersectia de la Reci presedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamatie prin care maghiarii solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc.

Citeste si:
Primar din Covasna, recompensă din salariul lui pentru a scapa de...
Un primar din Covasna...

Participantii au avut pancarte in limbile romana si engleza, cu inscriptii precum "Vrem autonomie, nu independenta", "Tinutul Secuiesc, cealalta fata a Romaniei", "Romania este si tara noastra", "Autonomia nu inseamna independenta, inseamna eficienta".

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, referindu-se la marsul secuilor, ca discutiile despre solicitarile neconstitutionale nu pot fi acceptate la nesfarsit, el aratand Romania este un stat unitar si ca autonomia locala trebuie sa fie aceeasi pe tot teritoriul statului roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.