Premierul Victor Ponta a asigurat ca, "de principiu", va incerca sa nu comenteze deciziile Curtii Constitutionale, aratand insa totodata ca in Romania se intampla rar "sa nu dai vina pe arbitru cand pierzi o competitie".

Intr-un discurs sustinut la conferinta internationala cu tema "Jurisdictia constitutionala dupa 20 de ani de la caderea cortinei comuniste", organizata de Curtea Constitutionala, premierul a precizat ca doreste sa arate clar faptul ca toate structurile politice - Presedintie, Guvern, Parlament - apreciaza rolul fundamental al Curtii in sistemul constitutional romanesc.

"Dincolo, insa, de vorbele pe care, cu siguranta, le auziti de fiecare data, as vrea sa spun intr-un limbaj mai putin juridic de aceasta data, parca facand o paralela cu sportul nostru national favorit, fotbalul, modul in care inteleg ca nicio societate, inclusiv cea romaneasca, nu poate exista si functiona fara a avea un arbitru. Iar acest arbitru, prin Constitutie si printr-un sistem pe care il apreciez cel mai bun posibil, trebuie si este in mod clar Curtea Constitutionala. Dezavantajele pozitiei de arbitru sunt bine cunoscute: de obicei, cei care pierd dau vina pe arbitru. Se intampla sa fie nemultumite ambele parti care vin in fata dumneavoastra, de cele mai multe ori, sau cei care sunt multumiti de rezultate in niciun caz nu spun ca este meritul arbitrului, ci spun ca este meritul lor. Aveti aproape in fiecare zi aduse in fata dumneavoastra, pentru a decide, echipe - continui paralela - care pun foarte multa pasiune, foarte multa violenta de limbaj, pozitii ireconciliabile si inteleg foarte bine, chiar daca am fost doar de putine ori in fata dumneavoastra, ca sarcina de a lua decizii si de a incerca sa gasiti solutia corecta intre pozitii atat de fundamental diferite este o sarcina extrem de dificila. Eu, insa, o spun inca o data: nu poate functiona o societate fara un arbitru institutional, asa cum este Curtea Constitutionala", a afirmat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a apreciat ca, indiferent de opiniile celor multumiti sau nemultumiti, aceasta este cea mai buna cale de a solutiona conflictele de orice tip care si a asigurat ca va incerca sa se comporte "ca acea echipa care respecta deciziile arbitrului intotdeauna".

"De principiu, o sa incerc sa nu le comentez, cel putin in acest an am reusit acest lucru, si voi face si in continuare aceleasi eforturi, pentru ca respectul pentru deciziile dumneavoastra se impune si prin atitudinea celor care vin in fata dumneavoastra (...) Se intampla rar in Romania sa nu dai vina pe arbitru cand pierzi o competitie. Daca reusim sa facem acelasi lucru si in functionarea institutiilor statului si sa nu acuzam arbitrul atunci cand rezultatul ne este defavorabil, probabil ca vom progresa cu totii", a conchis Ponta.

Premierul si-a incheiat discursul asigurand ca Guvernul va sprijini Curtea Constitutionala in ceea ce priveste conditiile logistice si bugetul pentru o buna activitate.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.