Parlamentarii Partidului Miscarea Populara au depus, luni, la Parlament un proiect de lege privind exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul in strainatate, a anuntat presedintele PMP, Eugen Tomac.

Tomac a precizat, intr-o conferinta de presa, ca toti cetatenii romani care se afla in strainatate trebuie sa poata vota la alegerile parlamentare, europarlamentare si prezidentiale si ca politicienii care sunt impotriva votului prin corespondenta sunt "fricosi" pentru ca nu vor sa comunice cu acesti cetateni.

Potrivit MEDIAFAX, el a spus ca proiectul prevede toate etapele procesului de vot si ca MAE va fi cel care va gestiona acest proces.

MAE va intocmi un registru al alegatorilor romani din strainatate, iar cetatenii romani care doresc sa particpe la alegeri se vor inscrie cu 60 de zile inainte de scrutin. Registrul va fi transmis AEP, iar apoi la Ministerul de interne si al BEC, a mai explicat Tomac.

Deputatul PMP a spus ca "procesul va fi unul cat se poate de simplu" si ca toti cetatenii romani din strainatate care doresc sa-si exercite dreptul de vot vor primi un atestat de alegator comandat de MAE la Imprimeria Nationala, iar acest atestat va avea elemente de siguranta. Impreuna cu acest atestat, alegatorii vor primi si cate un buletin de vot cu un autocolant cu insemne de siguranta, care va fi lipit pe candidatul pe care il voteaza, a mai aratat Tomac.

Presedintele PMP a apreciat ca in afara granitelor traiesc 3,5 milioane de cetateni romani si este obligatia statului roman sa creeze toate conditiile ca acestia sa voteze.

"Atitudini de genul ca «daca nu platesc impozite in tara, nu au de ce sa voteze» sunt depasite. Politicienii care sunt impotriva votului prin corespondenta sunt fricosi pentru ca nu vor sa comunice cu cetatenii. Mesajele de tipul ca «daca nu muncesti in Romania, nu votezi», sunt false, pline de demagogie pentru ca inclusiv sotiile demnitarilor USL lucreaza in strainatate", a mai spus Tomac.

Initiativa legislativa este semnata de deputatii Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica si Clement Negrut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.