Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, comentand proiectul Rosia Montana, ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul nu poate adopta legi care sa se refere la o anumita companie, el adaugand ca premierul Ponta minte cand ii atribuie promulgarea legilor privatizarea Petrom.

"Constitutia nu permite ca Parlamentul sa ia decizii prin lege legat de o companie", a spus Basescu, mentionand ca din acest motiv a atentionat public Guvernul, scrie MEDIAFAX.

El a mentionat ca Victor Ponta a spus ca s-au mai facut privatizari prin lege.

"Asa e, dar aici e vorba despre exploatarea unui zacamant. Asta este o avere pe care Romania o are in cel mai inalt grad. Important este sa o valorifice in favoarea ei. Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram (...) Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni. Si intr-un mod extrem de convenabil, adica momentul in care BNR ar achizitiona aur ar face emisiune de lei. La fel ca atunci cand cumpara euro face emisiune de lei. La fel ca atunci cand ia bani de la ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci Romania nu pierde niciun gram de aur daca isi propune sa faca acest lucru", a adaugat Basescu.

El a precizat ca daca aceasta cumparare de acest aur ar avea loc atunci cand Romania ar fi in zona Euro, atunci BNR ar putea emite Euro. Basescu a afirmat ca fata de cele 13 zacaminte de aur din Europa, Romania detine patru: Rosia Montana (18,5 milioane de uncii de aur), Rovina (6,96 milioane de uncii), Bucium (1,8 milioane de uncii) si Certej (3,84 milioane de uncii).

Presedintele a mai adaugat ca dupa parerea sa, cea mai buna solutie este ca Guvernul sa retraga proiectul Rosia Montana din Parlament, mentionand ca premierul Victor Ponta trebuie sa renunte la "smecherie" si precizand ca liderul PNL Crin Antonescu stie ca legea este neconstitutionala.

"Solutia corecta este sa retraga urgent proiectul de lege pentru ca riscul este tensionarea la maxim a societatii atata vreme cat proiectul este in Parlament",
a spus Basescu.

Citeste si:
Dolarul american a ajuns să valoreze mai mult decât euro în România
Dolarul american a ajuns să...

El a mai declarat ca presedintele Senatului, care s-a grabit sa-si anunte pozitia, stie ca proiectul este neconstitutional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.