Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, miercuri, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, judetul Harghita, ca regionalizarea Romaniei se va face pe bazele europene, "care reprezinta standardul, ci nu pe baze etnice".

Titus Corlatean, a spus ca tema regionalizarii pe criterii etnice reprezinta "o constanta a unor forte politice si a unor lideri politici maghiari cu minti infierbantate", fie din Romania, preponderent din judetele Harghita si Covasna, dar si din Ungaria.

"Nu reprezinta o surpriza pentru noi si, din acest punct de vedere, Romania a avut datoria si are datoria, indiferent de guvernare, sa afirme constant, foarte clar, care sunt legile in aceasta tara, care este Constitutia, care sunt regulile europene in materie, care trebuie respectate de toti. Regionalizarea nu va avea loc in Romania - s-a spus, a spus-o si Guvernul, si alti actori politici din Romania - nu va avea loc decat pe bazele europene, economice, administrative, care reprezinta standardul, nu pe baze etnice, sa fie foarte clar", a subliniat Titus Corlatean, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca modelele autonomiste nu reprezinta un standard european, nu sunt acceptate nici in Europa si nu pot fi acceptate nici in Romania.

"Asa-numitele modele autonomiste nu sunt un standard european, nu sunt acceptate ca standard in Europa si nu pot fi acceptate, evident, si potrivit Constitutiei, nici in Romania. Descentralizare, da. Autonomie administrativa cu resurse economice pentru dezvoltare si viata tuturor cetatenilor, fie ei maghiari sau romani, din Harghita si Covasna, da, dar nu altceva", a conchis Corlatean.

Presedintele Traian Basescu sustinea, luni, la Izvoru Muresului, ca in Romania doar la directiva lui Stalin a fost organizata Regiunea Autonoma Maghiara si le-a transmis celor care doresc reinfiintarea unei regiuni autome ca "niciodata" nu se va face reorganizare administrativa pe criterii etnice.

Citeste si:
Titus Corlatean a fost desemnat sa exercite atributiile de presedinte
Titus Corlatean a fost...

"Ce va pot garanta este ca niciodata nu se va face reorganizare administrativa a tarii pe criterii etnice. Cei care cred ca este posibil asa ceva ne confunda cu stalinistii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonoma Maghiara. Asa ceva nu va fi in Romania, o regiune autonoma", afirma Traian Basescu la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.