Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca este dispus sa-si asume raspunderea pentru suspendarea platii pensiilor tortionarilor comunisti, daca Parchetul incepe o actiune penala impotriva acestora, si i-a cerut ministrului Justitiei sa gaseasca o solutie juridica pentru rezolvarea problemei.

"Imi angajez eu raspunderea, cu dumneavoastra impreuna, cu tortionarii, daca avem orice fel de incepere de actiune penala din partea Parchetului sau un mic suport juridic, sa le suspendam plata pensiei pana se judeca procesul. Probabil ca o sa ne dea in judecata. Vorbiti si cu CSM si cu toti cei care ne mai pot sprijini. Astia, marii anticomunisti care condamnau anticomunismul, vad ca i-au lasat pe tortionari foarte bine. Haideti sa luam noi masuri, care eram oameni tineri in '89 si nefiind din acelasi sistem cu ei putem sa luam masuri", i-a spus Ponta lui Cazanciuc, in sedinta Guvernului, transmite MEDIAFAX.

Totodata, premierul i-a cerut ministrului Justitiei ca, in afara de Consiliul Superior al Magistraturii, sa solicite un punct de vedere in acest sens de la Curtea Constitutionala si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Vreau sa gasim solutia. Nu pot sa cred ca nu exista nicio solutie juridica si doar ne uitam", a mai spus Ponta.

Premierul a declarat, marti seara, ca Guvernul isi "asuma riscul" de a emite o ordonanta de urgenta prin care pensiile speciale ale tortionarilor comunisti vor fi reduse, dar a precizat ca decizia nu poate fi luata in lipsa unui "suport" juridic din partea Parchetului.

"Pe baza unor constatari ale Parchetului pot sa intervin legislativ, pentru ca altfel nu am voie sa tai pensia cuiva, ca ma da in judecata si Curtea Constitutionala a spus ca nu am voie sa ma ating de pensia nimanui. In masura in care in care am un suport de la Parchet, nu mai astept hotarari judecatoresti, imediat, prin ordonanta de urgenta - daca nu marii anticomunisti de la televizor poate fac un proiect de lege, insa sunt anticomunisti din gura, daca nu o sa fac eu Guvernul o ordonanta si o sa reglementez acest lucru", a spus Ponta, intr-o emisiune la Romania TV.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Seful Executivului considera "revoltator" faptul ca la 24 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989 nu s-a intamplat nimic in acest sens, desi actualul presedinte a condamnat comunismul in Parlament.

"Dupa ce am avut tot felul de anticomunisti de mucava, ca domnul Basescu, care condamna prin Parlament comunismul, nu s-a facut nimic. La 24 de ani, sa afle presa. Stia oare si Basescu cand condamna ca nu face nimic? Sau te pomenesti ca o sa spuna Guvernului sa se trezeasca! Si gandirea lor e identica", a spus Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.