Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre Ungaria "nu este corecta si binevenita", seful statului trebuind sa fie "un factor de echilibru, nu sa puna paie pe foc".

Kelemen Hunor a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca reactia lui Traian Basescu a fost "supradimensionata" la o afirmatie "absolut necugetata", facuta de liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.

"Nu cred ca o astfel de declaratie a sefului statului, potrivit careia Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, este corecta, este binevenita, fiindca este o amenintare directa venita de la comandantul suprem, de la presedintele Romaniei. Daca la declaratiile lui Vona Gabor reactioneaza presedintii partidelor, politicienii, e ok, institutiile, cum a fost MAE, dar reactia presedintelui Basescu este supradimensionata la o afirmatie absolut necugetata si pe care noi am condamnat-o, a lui Vona. Nu pot sa-l inteleg pe presedintele Basescu la ce razboi se arunca in acest moment si de ce vine cu amenintari directe, cu amenintari concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur si este inacceptabil. Presedintele trebuie sa fie un factor de echilibru, nu trebuie sa puna paie pe foc, si cred ca a depasit mult acele limite si decenta, care ar trebui sa fie un ghid pentru presedintele Romaniei si nu cred ca e bine ca el intra in razboi", a spus Kelemen.

Traian Basescu, despre Ungaria: A devenit un focar de instabilitate

Potrivit acestuia, politicienii din Romania si Ungaria care fac diverse declaratii trebuie sa fie responsabili, dar nu crede ca presedintele roman "trebuie sa faca amenintari".

"Intreb si eu, cand s-au intalnit ultima data presedintele Romaniei cu cel al Ungariei, cand s-au intalnit prim-ministri, daca exista probleme trebuie discutate in mod deschis si concret, bilateral si in cadrul institutiilor europene. Pana la urma, in UE, in spatiul european si in spatiul est-european, in fostele tari comuniste, astfel de reactii nu isi au locul. Noi militam pentru relatii de apropiere si dialog intre Romania si Ungaria si am spus ca noi putem fi o punte intre cele doua tari, un factor de echilibru, dar in ultima perioada nu am simtit ca aceasta posiblitate oferita de noi, de comunitatea maghiara, de UDMR, care are sustinerea comunitatii maghiare, ar fi fost folosita de cineva. Nu cred ca declaratiile razboinice ne duc inainte si nu cred ca in 2013, intr-un spatiu politic comun, poti sa rezolvi problemele de acest gen. Nu inteleg de ce a facut presedintele Basescu aceste declaratii si nu vad de ce ar trebui sa continuam pe acest ton", a subliniat liderul UDMR.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

In ceea ce priveste circulatia persoanelor si afirmatia sefului statului privind posibilitatea interzicerii organizarii Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, Kelemen a mentionat ca nu se poate interzice circulatia persoanelor in cadrul UE, nici macar a evenimentelor.

"Trebuie sa fii in stare sa oferi pentru comunitatea maghiara, tu, ca lider politic sau stat, niste conditii si garantii pentru a pastra si dezvolta identitatea nationala si atunci restul problemelor pot fi rezolvate, pentru ca sunt aceleasi pe care le au si romanii. Asa cum Basescu cere din partea statelor in care traiesc comunitati romanesti o abordare europeana si corecta privind folosirea limbii si pastrea identitatii, asa se intampla si in cazul nostru. Incet-incet, noi vom ajunge intr-un punct, unde si politicienii romani si cei maghiari lovesc cu biciul unii spre altii, dar pana la urma comunitatea maghiara este cea care sufera in urma acestor declaratii", a mai mentionat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Acesta a precizat ca a condamnat declaratiile lui Vona Gabor si a afirmat ca daca in spatiul european marfurile, capitalul si persoanele circula liber, "circula si prostia liber".

"Din acest punct de vedere, trebuie sa fii mai intelept si in stare sa oferi raspunsuri constructive si la declaratiile unora. Eu cred ca si declaratiile presedintelui Basescu raman la nivel de declaratii de vara, asa cum si declaratiile lui Vona si celelalte declaratii raman in faza declaratiilor de tabere de vara", a conchis Kelemen Hunor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.