Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita) ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

"Am inceput din pacate de putina vreme politica de redobandire a romanismului in afara frontierelor. Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor nefericit sustinute din pacate de un cetatean roman care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania sa fie pusa sub protectorat", a declarat Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a adaugat ca "probabil" va trebui analizat daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament.

"Insa noi nu avem astfel de intentii nici in Valea Timocului, nici in Ucraina, nici in Ungaria. Dar vrem ca pas cu pas statele din jurul nostru sa-i trateze pe cei care se revendica, se recunosc a fi romani, asa cum ii tratam noi pe minoritari in Romania. Cu dreptul de a fi reprezentanti politic in Parlament in mod automat, cu dreptul de a-si pastra limba, religia, cultura, obiceiurile", a sustinut Basescu.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei.

Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.