Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, la Chisinau, cu reprezentanti ai societatii civile din tara vecina, scrie MEDIAFAX.

O tanara prezenta la intalnirea presedintelui Basescu cu societatea civila din tara vecina a spus ca i se pare prea mult de asteptat pentru integrarea R.Moldova in UE, momentul estimat fiind abia peste 10-15 ani.

"Sa facem mai intai unirea si asa ne integram si in UE", a spus tanara, iar presedintele Basescu a replicat: "Domnisoara, cereti-o si o vom face!".

Afirmatia presedintelui a starnit aplauzele celor participantilor la intalnire.

Seful statului a conditionat "reintalnirea" celor doua tari de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

"UE e locul in care ne vom reintalni, unde vom fi din nou impreuna, cum am fost dupa marea Unire. UE este locul in care frontierele dispar, in care toti circulam de la unul la celalalt, valorile fiecarui popor sunt valori ale UE, acolo unde de fapt toti dobandim o noua identitate, alaturi de cea originara, cea de cetateni europeni", a declarat Basescu.

Presedintele a mai spus ca si-ar dori ca Republica Moldova sa fie mai pregatita decat a fost Romania pentru ceea ce inseamna parcursul european.

"As dori tare mult ca dvs sa fiti mai pregatiti decat am fost noi pentru ce inseamna parcursul catre intrarea in UE. Este un parcurs dificil, cu multe reforme ale institutiilor. De multe ori, or sa para a fi impuse de guvern si asa va trebui sa fie, pentru ca este extrem de dificil sa astepti pana cand populatia unei tari intelege in totalitate nevoile unei reforme", a declarat presedintele la o intalnire cu lideri de opinie si cu lideri ai societatii civile de la Chisinau.

In context, el a subliniat ca pentru acest proces este nevoie de o economie competitiva, o justitie independenta si ca statul de drept sa fie "un bun definitiv castigat".

"Nici chiar in Romania lucrurile nu sunt perfecte si noi mai avem multe de facut pentru a ne consolida statul de drept, pentru a ne consolida competitivitatea. Cu atat mai mult, dvs va trebui sa treceti prin aceasta perioada, care nu este o perioada usoara, dar este singurul drum posibil", a mai spus seful statului, citat de jurnalul.ro.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele Romaniei este de parere ca R.Moldova trebuie sa solutioneze conflictul transnistrean pentru a putea incheia negocierile de aderare la UE, care ar putea fi deschise de Chisinau, in opinia sa, peste cinci-sase ani.

"Nu va fi posibil sa se finalizeze negocierile de intrare in UE fara solutionarea conflictului transnistrean. UE a primit lectia Ciprului. O lectie aspra, in care o tara cu probleme teritoriale a intrat in UE, ceea ce a creat foarte multe incoveniente in relatia UE cu Turcia, relatia Greciei cu Turcia", a declarat Basescu/

El a remarcat in acest sens si exemplul Serbiei, care a fost nevoita sa cedeze in cazul Kosovo pentru a putea incepe negocierile de aderare cu UE si care de asemenea trebuie sa rezolve complicate relatie cu Pristina pentru a putea inchide capitolele de negociere cu Bruxelles-ul.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

"Solutia trebuie sa fie pregatita din timp. R.Moldova nu trebuie sa astepte sa vada ce s-o intampla. Chisinaul va trebui sa aiba si o abordare directa in relatia cu Moscova, exact pentru a sprijini o decizie in formatul «5 plus doi». In orice caz, Romania va urma intotdeauna punctul de vedere al Chisinaului. Nu avem idei, nu avem pareri, punctul de vedere al Chisinaului va fi sustinut de Romania si in interiorul UE fara a comenta. Este clar ca nu va fi usor si probabil flexibilizari de pozitii trebuie gasite in ambele directii. Nu as vrea sa comentez mai mult, dar conflictul trebuie rezolvat", a afirmat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.