Traian Basescu a declarat marti la intalnirea cu directorul FMI, Christine Lagarde, ca Romania este pe drumul cel bun in privinta macrostabilitatii economice, dar ca prin decizii populiste tara noastra poate sa se dezechilibreze, aratand ca aceasta tendinta exista in acest moment.

Basescu a spus ca are cateva idei privind un nou acord cu FMI, aratand ca in prezent Romania este pe drumul cel bun in privinta macrostabilitatii economice, dar nu este definitiv consolidata si trebuie lucrat din greu pentru a mentine aceasta macrostabilitate.

"Uitandu-ma pe cifre, pot constata ca decizii populiste pot sa dezechilibreze Romania si aceasta tendinta exista in acest moment in Romania", a afirmat Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca sistemul de sanatate trebuie sa fie o prioritate, aratand ca la inceputul anilor 2000 bugetul pe sanatate era de un miliard de lei, iar acum este de cinci miliarde, dar asistenta pe sanatate s-a diminuat din punctul de vedere al calitatii.

"Se intampla ceva cu banii introdusi in sistem, trebuie sa privim cu atentie acest exod", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele s-a referit si la privatizarea CFR Marfa, aratand ca nu este foarte clar cum sunt tratati investitori strategici. "Avem CFR Marfa de privatizat cu un investitor strategic. Din punctul meu de vedere, investitori strategici sunt caile ferate americane, franceze, austriece, germane si cred ca obiectivul nostru principal trebuie sa fie restructurarea companiilor de stat", a spus Basescu.

El a mai aratat ca economia privata performeaza, in timp ce economia ce apartine statului este "un dezastru", aratand ca unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.

"Cum sa mergi in zona euro cu aceasta parte a economiei noastre? Este una dintre lectiile pe care le-am invatat in aceasta criza. Daca economia nu este competitiva, suferi foarte mult", a adaugat Basescu.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus ca toate caile identificate de Traian Basescu privind reforma structurala si sistemul de sanatate sunt complet legitime.

Ea a aratat ca sumele acordate pentru sanatate trebuie cheltuite pentru sanatate, si nu pentru altceva, aceasta fiind o prioritate, iar cea de-a doua prioritate este reforma structurala.

Lagarde a aratat ca trebuie restructurate companiile de stat pentru a fi cat mai atractive pentru privatizare.

Ea mai spus ca nimic nu poate prospera intr-o tara in care nu exista macrostabilitate economica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.