Conducerea CNS ii scrie vicepremierului Liviu Dragnea ca regionalizarea atinge drepturile minoritatilor si ca secuii nu vor lasa ca pamantul lor "sa cada prada incompetentei si urii", iar daca va fi necesar vor face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a pastra integritatea Tinutului Secuiesc.

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a facut publica, vineri, o scrisoare adresata vicepremierului Liviu Dragnea, in care afirma ca "regionalizarea in Romania atinge drepturile minoritatilor si prin aceasta este un subiect de cooperare internationala si de securitate european", transmite MEDIAFAX.

In scrisoare, Izsak Balazs ii atrage atentia vicepremierului ca, desi a afirmat de mai multe ori ca "regionalizarea nu va fi facuta pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare", conform Legii 2/1968, "judetul este alcatuit din orase si comune - unitati de baza ale organizarii administrativ-teritoriale a tarii - in functie de conditiile geografice, economice si social-politice, etnice si de legaturile culturale si traditionale ale populatiei".

"In consecinta, Guvernul dumneavoastra, in cursul procesului de regionalizare, abandoneaza criteriile avute in vedere de reforma administrativa din 1968, ceea ce nici Nicolae Ceausescu nu a indraznit sa faca. Stiti din ce cauza nu a indraznit? Deoarece prevederea citata a legii si, in general, legislatia privind protectia minoritatilor nationale in perioada 1945-1989 erau consecinte ale obligatiilor internationale asumate de Romania, incepand cu cele cuprinse in Tratatul de Pace cu Puterile Aliate si Asociate si continuand cu obligatiile asumate de Romania ca si stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, respectiv prin semnarea Actului Final de la Helsinki", sustine presedintele CNS in scrisoarea adresata vicepremierului Dragnea.

El adauga ca o comisie de experti pentru reforma constitutionala si administrativa a Romaniei, cunoscuta sub numele de "Comisia Stanomir", a aratat, in raportul sau, ca "orice efort de reorganizare administrativa este obligatoriu sa ia in considerare dimensiunile care tin de protectia minoritatilor nationale" si exista, de asemenea, prevederi europene in acest sens - Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a autonomiei locale, toate ratificate de Romania.
Pe de alta parte, in tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate intre Romania si Republica Ungara se prevede ca partile "se vor abtine de la masuri care, modificand proportiile populatiei din zonele locuite de persoane apartinand minoritatilor nationale, sunt indreptate impotriva drepturilor si libertatilor care decurg din standardele si normele internationale", arata Izsak Balazs.

Citeste si:
Hunor (UDMR): Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate...
Hunor (UDMR): Ministrul...

"Din cele prezentate reiese clar ca regionalizarea in Romania atinge drepturile minoritatilor si prin aceasta este un subiect de cooperare internationala si de securitate europeana", afirma presedintele CNS, care avertizeaza ca "obligatiile asumate de statele comunitatii internationale se indeplinesc cu buna credinta, fara practici evazive sau interpretari cu scopuri ascunse".

El sustine ca nu va putea fi neglijata "vointa unei comunitati compacte de 700.000 de secui, care nu sunt de acord cu proiectul de regionalizare al Guvernului si care si-au exprimat vointa ca Tinutul Secuiesc sa fie o regiune administrativa de sine statatoare" si ameninta cu "mijloacele nesupunerii civice pentru a pastra integritatea Tinutului Secuiesc".

"Reforma, care ar infiinta unitati administrative mai mari decat actualele judete, trebuie sa aiba in vedere vointa comunitatilor locale, si delimitarea acestora nu se poate efectua fara consultarea prealabila prin referendum a populatiei locale. Noi, secuii, populatie majoritara in Tinutul Secuiesc, nu vom vota niciun plan care ar dezmembra Tinutul Secuiesc ori l-ar ingloba intr-o unitate administrativa mai mare. In sfarsit, va asigur, ca noi, secuii, nu vom lasa ca pamantul nostru natal sa cada prada incompetentei si urii si daca este necesar vom face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a pastra integritatea Tinutului Secuiesc", conchide liderul CNS.

Citeste si:
Iohannis vrea reluarea discutiilor despre descentralizare si...
Iohannis vrea reluarea...

Vicepremierul Liviu Dragnea participa, vineri, la Balvanyos, la o dezbtare pe tema regionalizarii, la care sunt prezente autoritati din judetele Covasna, Harghita si Mures.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.