Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, primarilor de comune, in Adunarea generala a Asociatiilor Comunelor din Romania, un mesaj in care precizeaza ca dezbaterea despre descentralizare si regionalizare va trebui reluata, pornind de la principii, nu de la calcule politice sau electorale.

"Stiu ca va preocupa problema descentralizarii. Dezbaterea despre descentralizare, dar si despre regionalizare, va trebui reluata, de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale", le-a transmis Iohannis primarilor de comune, mesajul fiind citit de catre consilierul prezidential Dan Mihalache.

In cadrul mesajului, Iohannis mentioneaza si faptul ca proiectul de descentralizare si regionalizare trebuie sa reprezinte o noua viziune asupra statului roman si a organizarii administratv-teritoriale, avand ca scop reducerea decalajelor si dezvoltarea, scrie MEDIAFAX.

Iohannis le-a mai transmis primarilor ca Romania se afla in aceasta perioada in plin proces de trecere la o noua etapa a constructiei democratice, determinata de noi realitati politice, dar si de asteptarea publicului. "Aceasta etapa inseamna, pe de o parte, o reformare a institutiilor politice, iar pe de alta parte o schimbare de mentalitate si atitudine. Asteptarea, la toate nivelurile, este pentru mai multa responsabilitate, mai multa integritate si mai multa transparenta in exercitiul functiei publice si politice in general", a mentionat seful statului, in mesajul sau.

Potrivit mesajului citit primarilor, presedintele Klaus Iohannis considera ca, pentru a indeplini aceste reforme ale institutiilor, dar si asteptari ale publicului, este nevoie in primul rand nevoie de reguli clare si durabile cu privire la sistemul electoral, la finantarea partidelor si a campaniilor electorale si, in al doilea rand, de un alt mod de a face politica, care sa fie mai putin centrat pe conflicte politice sau personale si mai orientat spre rezolvarea problemelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.