Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, tara care detine presedintia Consiliului European pana la 31 decembrie 2013, a declarat, luni, ca Romania este pregatita sa intre in Schengen, dar el a subliniat ca o decizie in acest sens se ia prin consens.

Ambasada Republicii Lituania la Bucuresti, in colaborare cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, a organizat la Bucuresti o conferinta de presa cu ocazia lansarii Presedintiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si Nicolae Idu, sef al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Intrebat daca Romania a indeplinit conditiile pentru a intra in Schengen, el a raspuns afirmativ. "Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu conditionalitatile si anume ca Romania, Bulgaria sunt gata, sunt pregatite, dar sunt tari care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale in Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e impotriva. E important sa se ajunga la o pozitie comuna, la unanimitate. Noi credem, ca si dumneavoastra, ca ati facut ce trebuia facut, dar nu am ce sa fac, nu am cum sa va ajut", a spus acesta.

Anterior, ambasadorul fusese intrebat daca presedintia lituaniana este dispusa sa trimita un semnal puternic in sensul necesitatii acceptarii Romaniei in Schengen, asa cum a solicitat, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, el a evitat sa dea un raspuns transant, scrie MEDIAFAX.

Diplomatul l-a citat al presedintelui Lituaniei, care a afirmat ca aceasta tara "sustine puternic aspiratiile de aderare ale Bulgariei si Romaniei, cu conditia respectarii tuturor conditiilor". "Aceasta inseamna diplomatie, stiti…", a mai continuat Vladimir Jarmolenko.

"In sapte ani si jumatate Lituania nu si-a schimbat pozitia fata de aderarea la Zona Schengen. Ce inseamna Schengen? Inseamna o zona de libera miscare pentru cetatenii europeni, nimic mai mai mult", a adaugat acesta.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.