Radu Vasile a fost istoric, profesor, lider al PNTCD si premier al Romaniei, mandatul sau in fruntea Guvernului avand loc intr-o perioada dificila politic si economic.

Radu Vasile s-a nascut in 1942, in 1967 a absolvit Facultatea de Istorie din Universitatea Bucuresti, iar in 1977 a devenit doctor in stiinte, cu specialitatea Istoria doctrinelor economice.

Potrivit MEDIAFAX, intre 1967 si 1969 a fost istoric la Muzeul Satului din Bucuresti, intre 1969 si 1972 a fost cercetator stiintific la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romaniei, iar apoi intre 1990 si 1992 a devenit prodecan la Facultatea de Comert, din ASE.

Dupa 1989, Radu Vasile a devenit membru PNTCD, fiind sef de departament economic si purtator de cuvant PNTCD pana in 1992. Intre 1992 si 1994, a fost director al ziarului "Dreptatea".

Senator de Bacau, a fost ales la 27 septembrie 1992 pe listele CDR pentru legislatura deschisa la 16 octombrie 1992. In aceeasi legislatura, Radu Vasile a fost vicepresedinte al Comisiei parlamentare de ancheta privind cercetarea blocajului financiar din agricultura.

Radu Vasile a fost vicepresedinte al Senatului din 1 septembrie 1994, in doua legislaturi consecutive.

Vasile a fost secretar general al PNTCD si membru al Biroului de Conducere al PNTCD.

In perioada 7 aprilie 1998 – decembrie 1999 Radu Vasile a fost prim-ministru al Romaniei. Mandatul sau s-a desfasurat intr-o perioada dificila politic si economic pentru Romania. Numele sau este legat, printre altele, Mineriada din ianuarie 1999, cea de a cincea actiune de acest gen din Romania postdecembrista.

La acel moment, date fiind actiunile si amenintarile minerilor, presedintele Emil Constantinescu a convocat sesiunea extraordinara a Parlamentului si a solicitat liderilor partidelor parlamentare sa-si exprima pozitia fata de evenimentele in curs. In timpul noptii de 21-22 ianuarie 1999 a fost instituita starea de urgenta. Aflat in fata unui conflict fara precedent, premierul Radu Vasile a acceptat dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la manastirea Cozia, la 22-23 ianuarie.

Citeste si:
Ion Iliescu poate fi achitat penal în legătură cu moartea a patru...
Ion Iliescu poate fi achitat...

In urma acestuia a fost incheiata "Pacea de la Cozia", un acord in care Guvernul convenea respectarea revendicarilor minerilor, neinchiderea minelor Dalja si Barbateni si neinceperea urmaririi penale impotriva liderilor minerilor. "Actiunea revendicativa s-a incheiat. Minerii se imbarca, la ora actuala, in masini, se intorc la locul de bastina. In esenta, aceste discutii au durat cateva ore. Au fost depistate o serie de solutii care insa vor fi finalizate dupa prezentarea unui program de reducere a pierderilor, prin reducerea costurilor in companiile componente si participante la actiunile revendicative", spunea, la acel moment, Radu Vasile.

Pe de alta parte, vizita Papei Ioan Paul II in Romania a avut loc in timpul mandatului de premier al lui Radu Vasile.

La alegerile din 2000 devine membru PD, ulterior membru al Biroului Permanent National al partidului. Senator PD de Arges in legislatura 2000-2004. La 2 februarie 2004 este ales vicepresedinte al Senatului, la propunerea PD, inlocuindu-l pe senatorul Ion Vela.

Citeste si:
Emil Constantinescu: NATO ne-a permis sa nu mai fie un alt razboi mond
Emil Constantinescu: NATO...

Radu Vasile a fost doi fii si a publicat si poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu.

In ultima perioada a vietii, Radu Vasile a suferit de mai multe boli, printre care cancer la colon. In urma cu trei ani fusese operat, el tratandu-se atat in tara, cat si in Israel.

El suferea si de afectiuni cardiace, iar in urma cu mai multi ani suferise un infarct.

Radu Vasile, in varsta de 71 de ani, a murit in noaptea de marti spre miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.