Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, spune ca secuii nu sunt nici optimisti, nici pesimisti, ci sunt o natiune de soldati care vor lupta in continuare pentru drepturile lor si carora nicio Constitutie sau lege nu le va putea ingradi dragostea pentru pamantul natal.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, in legatura cu sentinta Curtii de Apel Brasov, prin care a fost anulata hotararea Consiliului Judetean privind steagul judetului Covasna, ca membrii comunitatii maghiare din secuime pot sa aiba doua abordari, una optimista si una pesimista.

"Abordarea optimista ar putea fi ca, in sfarsit, s-a recunoscut statutul special al Tinutului Secuiesc. Prin aceasta decizie se arata ca, aici, legile din Romania sunt interpretate altfel, deci, practic, Tinutul Secuiesc a fost recunoscut cu un statut special de catre instantele din aceasta tara. Abordarea pesimista ar putea fi ca, din nou, s-a nascut o decizie antimaghiara si ca din nou comunitatea maghiara este provocata. Insa, noi nu suntem nici optimisti, nici pesimisti, ci suntem o natiune de soldati, si de aceea spunem ca vom lupta in continuare pentru drepturile noastre, si de aceea spunem ca niciodata, nici pana acum, nici azi si nici maine, prin masuri administrative nu poate fi ingradita dragostea noastra fata de pamantul natal, fata de Tinutul Secuiesc, fata de valorile noastre, fata de simbolurile noastre nationale si regionale", a spus edilul, potrivit MEDIAFAX.

Primarul din Sfantu Gheorghe a precizat ca nicio Constitutie nu va impiedica maghiarii sa-si iubeasca pamantul natal, nicio lege nu va reusi sa ingradeasca aceasta dragoste pentru pamantul natal, pentru Tinutul Secuiesc, si pentru valorile si simbolurile nationale si regionale.

Antal a mai mentionat ca in 25 iunie Curtea de Apel Brasov va decide si in privinta steagului municipului Sfantu Gheorghe, dupa ce pe fond, Tribunalul Covasna a respins actiunea fostului prefect Codrin Munteanu, care atacase in contencios administrativ hotararea CL prin care a fost aprobat steagul orasului.

"Noi, avand in vedere aceasta decizie a instantei (prin care s-a anulat steagul judetului Covasna –n.r.) vom chema sa ni se alature in acest proces si asociatii si organizatii non-guvernamentale. Va spun si de ce: conform legislatiei, autoritatile locale se pot judeca doar pana la Curtea de Apel, insa daca se alatura si organizatii non-guvernamentale, atunci putem sa mergem pana la Strasbourg. Iar noi vrem sa ducem pana la Strasbourg aceasta problema, ca sa vada lumea intreaga cum sunt aplicate legile in aceasta tara", a mai spus primarul.

Citeste si:
Metropola TV este o instituție care respectă în totalitate...
Metropola TV este o...

Tribunalul Covasna a respins, in urma cu patru luni, actiunea fostului prefect de Covasna, Codrin Munteanu, care atacase in contencios administrativ hotararea Consiliului Local prin care a fost aprobat steagul municipiului Sfantu Gheorghe. Prefectura a facut recurs.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat joi, intr-o conferinta de presa ca, potrivit sentintei postate, miercuri, pe site-ul Curtii de Apel Brasov, instanta a admis recursul declarat de fostul prefect al judetului Covasna, Codrin Munteanu, impotriva sentintei civile pronuntata de Tribunalul Covasna si, in consecinta, a dispus anularea partiala a Hotararii CJ Covasna din 2008, respectiv a articolului prin care s-a aprobat steagul si fanionul judetului.

Decizia Curtii de Apel Brasov este irevocabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.