Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat, marti, ca au fost incheiate discutiile cu autoritatile portugheze privind achizitia avioanelor F-16, iar in sedinta de miercuri a Guvernului va fi spus aprobarii proiectul de lege privind aceasta achizitie, dupa ce au fost obtinute toate avizele necesare.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a vizitat, marti, baza militara de la Deveselu, judetul Olt, pentru a vedea in ce stadiu sunt lucrarile de infrastructura, el intalnindu-se cu autoritatile locale care i-au cerut sprijin pentru proiectele de apa si canalizare pentru baza militara, transmite MEDIAFAX.

Mircea Dusa a anuntat ca miercuri, in sedinta de Guvern, va supune aprobarii proiectul de lege privind achizitionarea avionelor de tip F-16, precizand ca discutiile in acest sens cu partenerii din Portugalia au fost finalizate.

"Am incheiat discutiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmeaza ca maine (n.r. - miercuri), in sedinta de Guvern, sa supun aprobarii proiectul de lege privind realizarea acestei achizitii. Am obtinut toate avizele, si de la CSAT, si de la comisiile reunite de la Parlament si memorandum-ul a fost aprobat. Pentru ca este o investitie foarte serioasa si o capabilitate de importanta deosebita, chiar daca legea nu solicita acest lucru, eu voi solicita aprobarea Parlamentului si aprobarea prin lege a acestei achizitii, care va fi foarte transparenta. Voi pune la dispozitie toate actele, incepand de la preturi, la graficele de livrare, la inarmarea acestor avioane pentru cele trei misiuni pe care trebuie sa le realizeze aviatia de vanatoare, dar si pentru Politia aeriana, astfel incat pana in 2017, cand expira resursa de zbor la MIG-uri, sa avem aceasta capabilitate militara realizata", a spus Mircea Dusa.

El a precizat ca vor fi achizitionate 12 avioane vechi de tip F-16, care vor fi insa modernizate. De asemenea, ministrul a spus ca primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015.

"Ele vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu motoare noi, cu avionica noua, cu sisteme electronice noi, cu armamentul cel mai modern si de ultima generatie si primele avioane vor fi livrate incepand cu anul 2015. Este vorba despre 12 avioane. Initial era vorba de noua, eu cred ca si la pret la ce s-a estimat anul trecut, pentru noua avioane, ne-am incadrat la pret pentru 12", a declarat Mircea Dusa.

La Deveselu, Dusa a vrificat stadiul lucrarilor pe portiunea de drum care faciliteaza accesul la baza, dar si gardul imprejmuitor al unitatii, fiind insotit de primarul comunei, Ion Aliman, care a spus ca i-a cerut ministrului un milion de lei pentru statia de epurare, care va deservi baza, astfel ca la 1 noiembrie sa fie functionala.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

"Domnul ministru a reactionat favorabil si sigur ne va ajuta", a afirmat Ion Aliman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.