"Pacatul originar" in cazul Bechtel este contractul incheiat in 2004 de Guvernul PSD pentru construirea Autostrazii Transilvania, documentul fiind "cel mai scandalos si fraudulos din istoria Romaniei", incheiat "in totalitate" in defavoarea statului roman, afirma fostul premier Emil Boc.

"Vad ca toata lumea vorbeste de situatia legata de Bechtel, dar nimeni nu merge la pacatul originar, care este incheierea contractului din 2004, de catre Guvernul PSD de atunci, care este cel mai scandalos si fraudulos contract din istoria Romaniei care s-a incheiat vreodata. Este inadmisibil sa se ia in analiza 5 kilometri din cei 415 kilometri, sa faci un calcul pe hartie, mazgalit, si sa multiplici cu 415 si sa spui ca acesta este valoarea contractului", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, fostul premier Emil Boc, citat de MEDIAFAX.

El a spus ca o a doua greseala este ca acel contract a fost facut in totalitate in defavoarea statului roman, "toate garantiile posibile", de penalitati, fiind in favoarea Bechtel si nicio garantie si siguranta pentru statul roman.

"De parca cineva de la Bechtel l-a facut (contractul -n.r.) si doar cineva de la noi l-a semnat. Este un contract beton facut pentru Bechtel", a spus Boc, sustinand ca reprezentantii Guvernului pe care l-a condus au purtat negocieri "dure" cu Bechtel pentru rezilierea contractulu, urmand ca partea americana sa finalizeze doar tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, de 64 de kilometri.

"Am evitat plata de penalitati pentru statul roman, altfel trebuia sa platim un milion de euro pe saptamana, conform contractului. Sova este un mare povestitor, dar nu a facut nimic. A vrut sa isi arate muschii, a vrut sa rezilieze si partea de la Suplacu de Barcau si vazand asta Bechtel le-a aratat contractul, iar atunci Sova si-a retractat declaratia. Noi am fost tot timpul la mana Bechtel cu contractul. Au fost prevederi atat de dure si neatacabile din partea statului roman, incat singura cale era ori platesti despagubiri la Bechtel, ori negociezi cu ei", a mai afirmat Boc.

Fostul premier a adaugat ca valoarea despagubirilor catre Bechtel se ridica la cateva sute de milioane de euro.

Contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania trebuie reziliat din cauza prostiei celor care au condus in 2005 Ministerul Transporturilor si care, in loc sa aplice un contract foarte bun, au inceput renegocieri si tergiversari, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.