Politica 23 Mai 2013 10:21
Folosirea excesiva a fortei la manifestatii, politicile de segregare a romilor si o initiativa legislativa antiavort se numara printre problemele din Romania anului 2012 semnalate de Amnesty International (AI) in raportul sau anual privind drepturile omului in lume, lansat joi.

"Agenti de politie sunt acuzati ca au utilizat forta in mod arbitrar si disproportionat in timpul manifestatiilor antiguvernamentale si impotriva masurilor de austeritate. Autoritatile locale din orasele Baia Mare si Piatra Neamt au efectuat operatiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autoritatilor romane sa declanseze o noua investigatie privind presupusa implicare in programele CIA de extradare si incarcerare a suspectilor de terorism in centre secrete", se arata la inceputul sectiunii dedicate Romaniei din raportul AI, transmite MEDIAFAX.

Potrivit organizatiei, incidente violente intre manifestanti si fortele de ordine in cursul protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2012 au generat acuzatii privind folosirea excesiva a fortei de catre agentii de politie. Relatari de presa si inregistrari video au aratat ca agenti ai fortelor de ordine au recurs la forta excesiva impotriva unor manifestanti care pareau pasnici si nu opuneau niciun fel de rezistenta.

Organizatia nonguvernamentala APADOR-CH a inregistrat cateva cazuri de abuzuri comise de politie in cursul demonstratiilor, stabilind ca unele actiuni ale fortelor de ordine au fost arbitrare si disproportionate.

In februarie 2012, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca sunt anchetate patru plangeri penale referitoare la comportamentul agentilor de politie in timpul manifestatiilor. Pana la sfarsitul anului, nu au fost formulate acuzatii impotriva agentilor fortelor de ordine, se arata in raportul Amnesty International.

In ceea ce priveste discriminarea romilor, AI aminteste ca, in luna octombrie, Comitetul consultativ privind Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale al Consiliului Europei afirma ca exista in continuare copii romi care sunt plasati in scoli destinate copiilor cu dizabilitati, sau alte scoli sau clase decat copiii non-romi.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Raportul mai consemneaza ca autoritatile locale au continuat sa evacueze fortat familii rome sau sa duca o politica de segregare a membrilor acestei comunitati, amintind de cazul celor peste 70 de familii evacuate fortat in decembrie 2010 din centrul orasului Cluj-Napoca care au continuat sa traiasca la periferie, in apropierea gropii de gunoi a orasului, de incercarile CFR de a reloca aproximativ 450 de oameni dintr-un adapost, tot din Cluj, de anularea in instanta a amenzii date de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) municipalitatii din Baia Mare pentru ridicarea unui zid care separa locuintele romilor de restul zonei rezidentiale in care se aflau, de relocarea, tot la Baia Mare, a 120 de familii de romi dintr-o asezare in blocuri ale fostei uzine Cuprom, in spatii mici si care nu fusesera adaptate pentru locuit, si de reloacarea, la Piatra Neamt, a 500 de familii rome, de la marginea orasului, la doi kilometri de cea mai apropiata statie de autobuz, in locuinte fara curent electric.

Citeste si:
Avortul ar putea fi decontat de stat în anumite situații. Proiect...
Avortul ar putea fi decontat...

In ceea ce priveste drepturile privind viata sexuala si reproducerea, Amensty International aminteste de initiativa legislativa depusa la Parlament ce prevedea introducerea unei consilieri obligatorii careia ar fi urmat sa fie supuse femeile care doreau sa avorteze, rezultand costuri suplimentare si o perioada mai mare de asteptare pentru acestea.

Amnesty International noteaza ca Guvernul din Romania a fost schimbat de doua ori in 2012. "Dupa saptamani de proteste fata de masurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat in februarie 2012. In aprilie, dupa un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu a cazut ca urmare a unei motiuni de cenzura. Presedintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a carui coalitie a castigat majoritatea locurilor in Parlament in scrutinul parlamentar din decembrie 2012. Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele Basescu in luna iulie, Guvernul acuzandu-l pe seful statului de incalcarea Constitutiei. Referendumul care a urmat, pe tema suspendarii presedintelui, a fost invalidat din cauza prezentei slabe la urne, iar presedintele a ramas in functie. In iulie, Comisia Europeana a exprimat preocupari in legatura cu respectarea principiilor statului de drept si independentei justitiei in Romania", se arata in raportul AI.

Citeste si:
Amnesty International: Rusia a folosit muniţie cu dispersie la Harkiv
Amnesty International: Rusia...

Delegatii ale organizatiei Amensty International au vizitat Romania in martie, mai, octombrie si decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.