Asociatiile de proprietari isi exprima "totalul dezacord" fata de textul legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Executivul si-a asumat raspunderea miercuri in Parlament, aratand intr-un comunicat transmis miercuri ca "Guvernul Ponta isi bate joc de proprietari".

In opinia asociatiilor de proprietari, legea propusa nu tine cont de doleantele celor expropriati, transmise Guvernului inca din 20 februarie, la care nu s-ar fi primit raspuns.

"Nu de scuzele premierului avem nevoie, ci de o lege dreapta, in urma unei dezbateri autentice! Termenele de rezolvare inacceptabil de lungi (10-15 ani), solutia acordarii de puncte, de videolicitatii, in locul terenurilor/imobilelor confiscate, constituie o batjocura la adresa proprietarilor de drept. Legea serveste in schimb mafia speculatorilor imobiliari, care vor cumpara pe preturi de nimic drepturile proprietarilor care, fiind lipsiti de mijloace materiale si cu varste inaintate, vor alege aceasta solutie umila de supravietuire", se arata in comunicatul transmis miercuri agentiei MEDIAFAX.

Semnatarul comunicatului, Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati, formata din Asociatia Nationala a Proprietarilor Funciari si Imobiliari Persoane Fizice si Juridice din Romania, Forumul Civic Romanesc, Asociatia Proprietarilor de Imobile Nationalizate Banat, Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Asociatia Proprietarilor din Lacul Vacaresti si Asociatia Obstea Mosnenilor Opresti-Statesti Talea, spun ca singura lor speranta este ca partidele din opozitie sa atace legea la Curtea Constitutionala.

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Premierul Ponta a asigurat ca noua lege privind imobilele nationalizate nu ii va afecta in niciun fel pe fostii chiriasi care au cumparat astfel de imobile in baza Legii 112/1995 si nu vor exista cazuri in care acestia sa fie scosi din casa de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despagubiri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.