Guvernul va transmite Comisiei Europene un program de convergenta care nu va mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Nu va mai fi o data fixa, iar programul de convergenta va include din nou o astfel de tinta atunci cand Romania va indeplini criteriile reale", au aratat sursele.

Informatia a fost confirmata ulterior de catre premierul Victor Ponta, care a aratat ca programul de convergenta a fost aprobat de Guvern, dar fara ca o astfel de tinta sa mai fie mentinuta.

"Am discutat si cu guvernatorul Bancii Nationale, si cu ministrul de Finante, trebuie sa indeplinim toate criteriile, si nominale, si reale, inainte de a intra in spatiul euro. Ramane in continuare un obiectiv fundamental pentru Romania, aderarea la spatiul euro, insa nu putem sa intram nepregatiti, pentru ca ar fi un lucru rau pentru noi, in primul rand ca tara si in mod sigur pentru ceilalti membri ai spatiului euro", a spus Ponta.

Intrebat daca decizia de a nu include o tinta are mai degraba legatura cu situatia din Romania sau cu ceea ce se intampla acum in zona euro, premierul a raspuns ca au fost luate in calcul ambele situatii.

"In mod sincer, cu amandoua. In primul si in primul rand, sigur ca zona euro este intr-o perioada de consolidare, sunt tari in zona euro care sunt in criza si care au nevoie de planuri de salvare. Pe de alta parte, nici Romania, la modul cel mai sincer, inca nu suntem pregatiti sa rezistam la o competitie atat de dura cum este zona euro. Asa incat e foarte clar. Sunt tari, cum e Marea Britanie care nu vrea sa adere la euro, sunt tari cum e Polonia si cum e Romania care spun: <<Da, vrem sa aderam la euro in momentul in care suntem perfect compatibili si pregatiti>>, pentru ca sa intri nepregatit in zona euro reprezinta un risc urias pentru economie si pentru finante", a afirmat seful Guvernului.

La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.