Codruta Kovesi, propusa pentru sefia DNA, arata in proiectul de management ca va continua sa respinga cererile comisiilor parlamentare de audiere a unor procurori in legatura cu anchetele pe care le fac si va sesiza CSM daca parlamentari sau ministri fac afirmatii defaimatoare la adresa acestora.

"Printre prioritatile exercitarii mandatului de procuror sef va fi respingerea oricaror intentii sau actiuni care pot aduce atingere statutului constitutional al procurorilor sau care vizeaza discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale. In acelasi sens am actionat si din calitatea de procuror general. Am sa continui sa resping solicitarile comisiilor parlamentare de audiere a unor procurori in legatura cu anchetele pe care le efectueaza si am sa solicit interventia Consiliului Superior al Magistraturii pentru apararea reputatiei profesionale a procurorilor la adresa carora se vor face afirmatii defaimatoare de catre unii reprezentanti ai legislativului sau executivului", arata Laura Codruta Kovesi, propusa de premierul Victor Ponta pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in proiectul de management, transmite MEDIAFAX.

Codruta Kovesi argumenteaza ca "cea mai mare amenintare la adresa functionarii DNA este reprezentata de posibilele presiuni (de regula, din afara sistemului judiciar) urmarind limitarea independentei procurorilor".

"Unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe. Pana in prezent au existat situatii in care reprezentantii altori puteri au facut declaratii care au fost interpretate de CSM drept ingerinte in activitatea magistratilor sau au solicitat audierea procurorilor in Parlament, care a fost la randul ei considerata incompatibila cu principiul separatiei puterilor in stat", a mai scris Kovesi, in documentul citat.

In proiectul Codrutei Kovesi se mai mentioneaza ca "principalul obiectiv al noii echipe de conducere a DNA trebuie sa fie asigurarea continuitatii si stabilitatii activitatii, iar procurorul sef are un rol esential in acest proces, prin definirea de prioritati si aplicarea unor standarde de calitate si eficienta in activitate".

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Kovesi subliniaza ca, in ceea ce priveste indeplinirea masurilor stabilite de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a progreselor Romaniei, va urmari optimizarea activitatii pe prioritati, printre care investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt, a cazurilor de fraude si conflicte de interese in achizitiile publice, a celor de spalare de bani si a infractiunilor indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene.

Un alt obiectiv al celei propuse la sefia DNA este imbunatatirea comunicarii publice si a relatiei cu mass-media. In acest context, Kovesi noteaza ca o posibila vulnerabilitate ce tine de comunicarea publica consta in acuzatiile cu privire la transmiterea neautorizata a unor informatii din dosare.

Codruta Kovesi vrea ca, pentru a elimina orice suspiciuni, comunicarea publica sa se realizeze exclusiv prin Biroul de presa, iar documentele din dosarele penale sa fie facute publice in forma si la momentele procedurale stabilite in ghidul de comunicare publica al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

De asemenea, Codruta Kovesi intentioneaza identificarea celor care ofera presei informatii din dosare. "Totodata, se va implementa un mecanism prin care procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice vor avea un regim special, folosind autoritatea de emitere de certificate digitale deja existenta, astfel incat fiecare persoana care acceseaza aceste documente sa foloseasca semnatura electronica, pentru a putea stabili astfel sursa unor eventuale documente aparute in presa", arata Kovesi, in proiectul de management.

Codruta Kovesi mai arata ca activitatea DNA trebuie dezvoltata in continuare folosind oportunitatile nou aparute in urma evolutiilor legislative sau asimiland practica recenta a organelor judiciare.

Kovesi considera ca punerea in comun a informatiilor detinute de structurile teritoriale ale DNA si DIICOT, de celelalte unitati de parchet, de politie si de furnizorii de informatii va duce la o exploatare mai eficienta a acestora, astfel incat sa fie determinate zonele vulnerabile.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Ea a precizat ca, spre exemplu, specificul judetului Constanta face ca principalul risc infractional sa fie legat de actititatea desfasurata in port, in timp ce specificul Bucurestiului si al zonei limitrofe determina un risc semnificativ cu privire la activitatea de evaziune fiscala si cea de control a organelor fiscale.

"Rechizitoriile unitatilor de parchet din aceste zone nu reflecta insa in mod suficient ponderea pe care o au activitatile mentionate in fenomenul infractional real, astfel incat este nevoie ca activitatea de investigare sa porneasca de la fenomenul general spre fapte determinate", a adaugat Kovesi.

Ministrul interimar al Justitiei, premierul Victor Ponta, i-a propus, in 3 aprilie, pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si pe Tiberiu Nitu ca procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.