Seful statului cere Parlamentului reexaminarea modificarilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei.

La nivelul lunii martie 2013, varsta standard de pensionare este de 55 ani si 6 luni.

Potrivit MEDIAFAX, in cererea de reexaminare, publicata, joi, pe site-ul Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu sustine ca prevederile referitoare la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si amiralilor nu este oportuna, aducand atingere nevoii de stabilitate in ceea ce priveste managementul fortelor armate.

"De asemenea, consideram ca o asemenea conditionare ar fi de natura sa transforme Armata intr-o masa usor de manevrat, supusa factorului politic", a mai aratat seful statului.

In opinia presedintelui, lipsa de predictibilitate a acestei dispozitii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare intrucat este incert daca generalii sau amiralii aflati la conducerea acestora vor fi mentinuti in activitate.

"Mentionam ca masura adoptata ar putea conduce la trecerea in rezerva a unui numar de peste 50 de generali si amirali, reprezentand un procent ce ar depasi 50 la suta din numarul total al acestora. O asemenea dispozitie legala ar avea un impact deosebit de grav in ceea ce priveste conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali un numar de 4 ar putea iesi din sistem", se mai arata in cererea de reexaminare.

De asemenea, se arata ca o situatie similara exista si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Terestre si al Fortelor Navale, unde toti generalii si amiralii aflati la conducere ar putea iesi la pensie, precum si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea ramane in sistem unul singur.

Un alt aspect semnalat este faptul ca legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obtinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidentilor.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Presedintele reclama, pe de alta parte, si faptul ca procedura instituita de legea inaintata pentru promulgare nu asigura o procedura optima de transfer de experienta profesionala intre generalii si amiralii care vor fi trecuti in rezerva si cei care ii vor inlocui, putandu-se ajunge chiar la un blocaj institutional.

De asemenea, seful statului subliniaza ca in adoptarea legislatiei privitoare la conditiile de pensionare a cadrelor militare, legiuitorul trebuie sa asigure o reglementare nediscriminatorie prin raportare la celelalte structuri din cadrul sistemului national de aparare.

O alta prevedere a carei reexaminare se cere se refera la faptul ca ofiterii, maistrii militari si subofiterii pot fi trecuti in rezerva, din oficiu, in situatia in care nu promoveaza baremele de pregatire fizica, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului.

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

"In ceea ce priveste includerea in categoria temeiurilor de trecere in rezerva a situatiei in care cadrele militare nu promoveaza baremele de pregatire fizica, apreciem ca aceasta prevedere nu este oportuna intrucat exista structuri militarizate care nu conditioneaza pregatirea fizica de indeplinirea atributiilor profesionale, existand alte criterii avute in vedere, ce tin de aptitudini si competente. Pregatirea fizica este parte integranta a pregatirii militare, dar nu este o conditie determinanta pentru activitatea cadrelor militare din unele structuri de aparare, ordine publica si siguranta nationala", se mai spune in cererea de reexaminare.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost votata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in 19 februarie. Anterior, initiativa legislativa a fost respinsa de Camera Deputatilor.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.