Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca proiectul privind despagubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul ca restituirile in bani se vor face pe 7 ani, cladirile retrocedate isi vor pastra 20 de ani destinatia actuala, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

Ponta a spus ca primul principiu prevede ca se restituie in natura tot ceea ce se mai poate restitui in natura pe acea procedura in care timp de doi ani se fac restituirile in natura, iar in al treilea an se fac restituiri in echivalent pentru terenuri de la ADS sau din alte zone de unde mai pot fi gasite.

"Probabil propunerea va fi ca restituirile in bani, in numerar, sa se faca pe o perioada de 7 ani", a adaugat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca al doilea principiu se refera la faptul ca toate cladirile care vor fi retrocedate in natura, dar care in acest moment sunt folosite ca scoli, spitale sau institutii de cultura sa fie retrocedate cu obligatia ca o perioada de timp, respetiv 20 de ani, sa isi pastreze destinatia.

Ponta a spus ca al treilea principiu are in vedere impozitarea drepturilor litigioase.

"Deci la proprietari se restituie totul, la cei care cumpara drepturi litigioase, ceea ce presupune pana la urma o afacere, o sa avem o impozitare de 85%", a spus Ponta.

El a mentionat ca proiectul de lege va fi prezentat miercuri in sedinta de Guvern.

La randul sau, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca in cadrul USL nu a fost acceptata ideea infiintarii unui Fond Proprietatea 2, fiind totodata imaginate mai multe scenarii in ceea ce priveste restituirea proprietatilor.

"Noi am discutat atat de mult pentru ca – si nu am discutat numai astazi – este o lege importanta, pentru ca am incercat (...) aceasta problema este o problema mare si una veche. Am discutat istoricul acestei probleme, am trecut prin legislatia care de-a cursul timpului a fost elaborata, ne-am imaginat tot felul de situatii, pot sa va asigur atat in ce priveste PSD, cat si PNL si PC, UNPR am incercat sa facem o formula pe care Guvernul sa o asume, in care sa se tina cont de interesele legitime ale proprietarilor, de interesele si posibilitatile bugetului national, deci de toti contribuabilii si de asemenea de tot ceea ce este rezonabil, principial si posibil practic sa se faca", a spus Antonescu.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Guvernul intentioneaza ca angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate sa aiba loc la 19 martie, anunta recent premierul Victor Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.