Senatorii vor fi obligati sa-si sustina declaratiile politice de la tribuna Parlamentului si nu doar sa le depuna la secretariatul de sedinta pentru a fi publicate in Monitorul Oficial, potrivit deciziei luate, luni, de conducerea acestei Camere legislative.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent, ca "declaratiile politice au conditia de a fi prezentate in plen".

Potrivit MEDIAFAX, el a explicat ca cele 90 de minute alocate declaratiilor politice se impart, potrivit algoritmului, fiecarui grup parlamentar, social-democratul precizand ca nimeni nu are voie sa depaseasca timpul alocat partidului.

Pe de alta parte, acesta a subliniat ca in opinia membrilor Biroului Permanent, importanta declaratiilor politice ar trebui sa creasca.

"Ele sunt prezente in plen, dar, din pacate, reverberatia lor inseamna presa (...)", a spus Dumitrescu.

"Este o problema mai complicata care deriva si din cauza noastra, a parlamentarilor, pentru ca nu reusim sa facem acele declaratii care sa va incite, ca sa o aduceti ca stirea zilei, pe de o parte, si, pe de alta parte datorita faptului ca in politica actuala televiziunile practic lucreaza in timp real cu declaratiile", a comentat senatorul PSD.

Parlamentarul a opinat ca declaratiile politice ar trebui sa dinamizeze, astfel incat acest instrument sa fie mai util.

El a adaugat ca in Parlamentul European o declaratie politica dureaza un minut si jumatate si poate fi facuta fara conditie de cvorum.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, critica, in februarie, obiceiul unor parlamentari de a nu-si prezenta in plen declaratiile politice, acestia rezumandu-se sa le inregistreze la secretariatul sedintei pentru a fi publicate in Monitorul Oficial.

De cele mai multe ori, senatorii isi prezinta declaratiile politice in timp ce in sala de sedinta sunt doar cativa colegi, care asteapta sa isi prezinte propriile declaratii.

Multi dintre parlamentari opteaza sa nu isi mai citesca declaratiile politice in plen, sedintele dedicate acestor interventii avand loc dimineata devreme, inainte de sedintele in plen dedicate dezbaterii si adoptarii proiectelor de lege si initiativelor legislative.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Acestia doar isi inregistreaza declaratiile, care, potrivit procedurilor, sunt incluse in stenograma sedintei si apoi publicate in Monitorul Oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.