Europarlamentarul Laszlo Tokes ii cere premierului Victor Ponta daune morale de 100.000 de lei pentru afirmatia ca "reprezinta interese straine indreptate impotriva Romaniei" si ca foloseste "un limba horthyst", afirma Kincses Elod, avocatul lui Tokes.

Avocatul Kincses Elod, care il reprezinta pe Tokes, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca europarlamentarul l-a mandatat cu introducerea actiunii impotriva premierului Victor Ponta, pentru declaratiile pe care acesta le-a facut in 25 februarie impotriva sa, daunele morale pretinse ridicandu-se la suma de 100.000 de lei, transmite MEDIAFAX.

Kincses a aratat ca, desi sunt intrunite toate elementele infractiunii de calomnie, Victor Ponta are imunitate parlamentara, asa ca "nu este cazul" sa deschida o actiune penala.

El a precizat ca a introdus actiune pentru "raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie", iar premierul "va trebui sa se apere facand proba veritatii, daca va reusi".

Kincses a adaugat ca in cazul in care Tokes va castiga procesul, suma va fi donata in scopuri caritabile.

El a afirmat ca o astfel de declaratie "foarte grava", de la un om "care, cel putin oficial, este si doctor in Drept, cunoaste ce inseamna dreptul si raspunderea civila delictuala" si este, in acelasi timp, un inalt demnitar, "a facut deja ocolul lumii".

"Sunt intru totul de acord cu declaratia presedintelui Basescu, care a spus ca, fara probe, cum poti sa faci asemenea declaratii. Sunt foarte curios ce intelege prin «limbaj horthyst» primul-ministru, fiindca niciodata nu a solicitat, niciun politician din Ardeal si nici Tokes Laszlo, retrocedarea Ardealului. (...) In conditiile actuale, cand toata lumea este in UE, fireste ca nu se mai pune problema granitelor. Numai cei care vor sa creeze atmosfera antimaghiara ridica aceasta problema, care este o irealitate absolut vadita", a spus Kincses.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Kincses a spus ca autonomia Tinutului Secuiesc, "daca se va infaptui, se va infaptui cu respectarea actualelor granite".

Totodata, Kincses a aratat ca Monica Macovei nu a dorit sa se alature actiunii deschise impotriva premierului, "intrucat are foarte multe procese" si ca, daca Ponta isi va prezenta scuze pentru declaratiile facute, isi va sfatui clientul sa le accepte.

Presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Laszlo Tokes, afirma, intr-un comunicat, ca este "jignit in demnitatea fundamentala, de cetatean roman si european" de afirmatiile premierului Ponta la adresa sa si ca este nevoit, astfel, sa isi apere "onoarea in justitie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.