Victor Ponta considera ca gesturile oficialitatilor ungare privind steagul secuiesc sunt "provocari" bazate pe o problema de politica interna a tarii vecine si ca minoritatea maghiara "nu are nevoie sa fie folosita de cei de la Budapesta", adaugand: "Eu vreau sa fim foarte inteligenti".

Intrebat, miercuri, la UBB Cluj-Napoca, daca parteneriatul strategic cu Ungaria este compromis dupa scandalul steagului secuiesc, premierul Victor Ponta a raspuns negativ, transmite MEDIAFAX.

"Nu, sunt absolut convins ca gesturile din ultimul timp sunt provocari bazate pe o problema de politica interna a Ungariei - cei de la Fidesz se pregatesc si ei de alegeri. Argumente economice si sociale nu prea au si atunci folosesc, ca de fiecare data, povestea cu Romania, cu Slovacia, cu Serbia. Eu vreau sa fim foarte inteligenti si vreau sa fim, pe de-o parte, fermi: legile si Constitutia Romaniei se respecta intotdeauna, minoritatea maghiara din Romania nu are nevoie sa fie folosita de cei de la Budapesta pentru batalia de la Budapesta. Dati-mi voie sa fiu ferm, dar in acelasi timp sa nu cad in capcana provocarilor, iar mai departe vom incerca sa avem aceeasi atitudine", a spus Ponta.

El a amintit ca in urma cu cativa ani guvernele din Romania si Ungaria puteau sa lucreze pentru ca tarile "sa mearga impreuna spre Europa".

"Asa incat nu este o problema nici intre Romania si Ungaria, nici intre cele doua popoare, e o problema politica a Guvernului de la Budapesta si raspunsul nostru va fi ferm, dar de evitare a provocarilor", a afirmat premierul.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidaritatii nationale".

Presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a initiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputatilor de etnie maghiara din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat ca folosirea simbolurilor etnice ale oricarei comunitati constituie un drept fundamental al omului, multumind tuturor oraselor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Referindu-se la recenta disputa dintre Ungaria si Romania privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat ca Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.