Statele Unite ale Americii (SUA) dau asigurări că vor aproba trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca și Olanda pentru apărarea împotriva armatei ruse, imediat ce piloții își vor încheia instruirea, a declara un oficial al SUA. Conform oficialilor de la Kiev, instructajul piloților se va încheia, însă, tocmai vara viitoare.

SUA asigură că vor aproba livrarea de avioane F-16 către Ucraina

Ucraina a cerut, în mod repetat, avioanele de luptă de fabricație americană F-16 pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a rușilor. SUA a dat asigurări, în mod oficial, Danemarcei și Țărilor de Jos că va grăbi aprobarea cererilor de transfer, ca avioanele F-16 să meargă în Ucraina atunci când piloții sunt instruiți. Danemarca și Țările de Jos au cerut aceste asigurări recent. SUA trebuie să aprobe transferul avioanelor militare de la aliații săi în Ucraina.

O coaliție de 11 țări urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloți ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a afirmat, în iulie, că țara speră să vadă rezultatele instruirii de la începutul anului 2024.

Danemarca și Olanda, țări membre NATO, au condus eforturile internaționale de a instrui piloți și staff tehnic, a face mentenanță la aeronave și în final să permită Ucrainei să obțină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori omologilor danez şi olandez asigurându-i că solicitările vor fi aprobate, a afirmat oficialul SUA.

„Vă scriu pentru a exprima sprijinul complet al Statelor Unite atât pentru transferul aeronavelor F-16 către Ucraina, cât şi pentru instruirea piloţilor ucraineni de către instructori calificaţi pentru F-16”, a arătat Blinken într-o scrisoare către cei doi oficiali, o copie a acesteia fiind văzută de Reuters.

Kievul spune că nu poate folosi avioanele anul acesta

Blinken a declarat că „rămâne de importanţă vitală ca Ucraina să se poată apăra împotriva agresiunii ruseşti în desfăşurare şi încălcării suveranităţii sale”. El a spus că aprobarea cererilor ar permite Ucrainei să „profite de noile sale capacităţi imediat ce prima serie de piloţi termină instruirea”.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene Iuri Ihnat, a declarat, miercuri seară, la televiziunea ucraineană, că Ucraina nu va putea opera avioanele de luptă americane F-16 în această toamnă și iarnă.

Oficiali ai SUA au afirmat, în privat, că avioanele F-16 nu ar fi fost de prea mare ajutor Kievului în contraofensiva lansată recent și nu vor reprezenta un element revoluționar când vor ajunge, date fiind sistemele de apărare antiaeriană rusești și spațiul aerian disputat deasupra Ucrainei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 August 2023 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.