Două avioane rusești au fost interceptate vineri, în spațiul aerian internațional. Piloții români au identificat avioanele rusești.

Avioane rusești, surprinse în spațiul aerian internațional

Două avioane rusești de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost interceptate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, la șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice.

Două aeronave au fost surprinse în zbor deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO. Potrivit procedurilor standard, avioanele F-16 românești au fost solicitate pentru a clarifica situația aeriană. După interceptare, aparatele de zbor au fost identificate ca fiind două Suhoi Su-27 Flanker, care aparțin Federației Ruse. Cele două avioane au fost escortate în siguranță până la ieșirea din zona de responsabilitate a Alianței.

Comandantul detașamentului, comandor Cosmin Vlad, a spus că această acțiune confirmă capacitatea de luptă a detașamentului „Carpathian Vipers”.

„Îndeplinirea cu succes a primei interceptări din cadrul misiunii de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice, confirmă nivelul ridicat al capacității de luptă al militarilor detașamentului „Carpathian Vipers” și capacitatea Forțelor Aeriene Române de a disloca și întrebuința aeronavele F-16 în misiuni NATO.” a declarat comandantul detașamentului, comandor Cosmin Vlad.

Este vorba despre un conflict iminent?

Profesorul universitar Cristian Barbu, general în rezervă, a vorbit despre motivul pentru care cele două avioane ruseștise aflau în spațiul aerian internațional.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

Acesta susține că nu este vorba despre probleme legate de un conflict, deoarece piloții ruși sunt receptivi la manevrele de poliție aeriană.

"Fac și ei manevre cum fac și alții. Sunt în recunoaștere și fac elemente de instrucție în apele internaționale. Nu sunt probleme legate de un conflict iminent, pentru că atâta timp cât piloții ruși răspund la manevremle de poliție aeriană, lucrurile sunt de rutină", a declarat acesta.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Aprilie 2023 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.