Statele Unite ale Americii (SUA) au hotărât să prelungească cu încă 9 luni prezența în România a unei brigăzi de aproape 4.000 de militari a Diviziei 101 Aeropurtate, una dintre unitățile de elită ale Armatei SUA. Misiunea militarilor este protejarea flancului estic al NATO. Forțele armate americane vor fi la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, ca și până acum. Prezența lor face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

SUA trimit 4.000 de soldați de elită și un general cu 2 stele în România, pentru a-și prelungi prezența militară

Înaintea acestui contingent, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtată, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie, potrivit The New York Times.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtată vor pleca din România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de publicația numită vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell.

Misiunea va fi condusă de ofițeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele și planificatori de vârf din cadrul Diviziei a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfășurări care va avea o durată de nouă luni. Până sâmbătă nu era sigur dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza de la Kogălniceanu sau să-şi mute forţele în altă parte.

Beneficiile acestei decizii

Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a hotărârilor asupra poziționării trupelor și armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, au explicat analiști militari.

O astfel de mișcare „ar asigura că Statele Unite sunt bine poziționate în oferirea unei descurajări robuste și a unei poziții defensive aliaților noștri pe continentul european”, a afirmat sâmbătă Pentagonul. Oficialii americani au completat că „SUA vor continua să își ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Ianuarie 2023 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.