O femeie din Spania în vârstă de 115 ani, născută în Statele Unite, este probabil decana de vârstă a planetei, a declarat un consultant al Guiness World Records, la o zi după ce călugărița franceză André, care deținea acest titlu, a murit la 118 ani.

Femeie de 115 ani din Spania, noua decană de vârstă a planetei

Maria Branyas Morera locuieşte de 20 de ani la căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din oraşul Olot, localizat în nord-estul Spaniei. Insitutția a transmis că va găzdui zilele următoare o „mică petrecere” cu ușile închise pentru a „sărbători acest eveniment foarte special”.

„Este sănătoasă și este surprinsă și recunoscătoare pentru interesul manifestat”, au menționat reprezentanții căminului.

Consultantul principal în gerontologie al Guinewss World Records, Robert D. Young, a declarat că Morera este „probabil” cea mai vârstnică persoană din lume. El a adăugat că acest lucru „însă nu este confirmat în acest moment”.

Organizaţia Guinness urmează să ia o decizie oficială după verificarea documentelor oficiale şi intervievarea familiei lui Morera, a menționat Young, totodată director al bazei de date cu supercentenari a Grupului de Cercetare în Gerontologie.

Morera, supraviețuitoare a gripei spaniole, a celor două războaie mondiale și Războiului Civil Spaniol

Fiica cea mai mică a centenarei, Rosa Moret, de 78 de ani, a atribuit starea de sănătate bună a mamei sale „genelor ei”. „Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt”, a declarat Rosa Moret la televiziunea regională catalană.

Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco (vestul Statelor Unite) la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia sa de origine spaniolă s-a mutat din Mexic în Statele Unite. Părinții s-au mutat ulterior la New Orleans, sudul Statelor Unite, în anul 1910, înainte de a reveni în Spania în 1915.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

În 1931, Morera s-a căsătorit cu un medic. Bărbatul a murit la vârsta de 72 de ani. Ea a născut trei copii, dintre care unul a murit, și are 11 nepoți și 11 strănepoți.

Detalii despre sora André

Sora franceză André, născută Lucile Randon la 11 februarie 1904 în Ales, în sudul Franţei, a fost începând din aprilie 2022 decana de vârstă a planetei. Femeia a murit în somn, în noaptea de luni spre marți, în căminul de bătrâni în care locuia la Toulon, în sudul Franței.

Cartea recordurilor Guinness World Records a înregistrat recordul stabilit de sora André în data de 25 aprilie, după moartea japonezei Kane Tanaka, la vârsta de 119 ani. Tanaka s-a născut pe 2 ianuarie 1903 în Fukuoka, în același an în care frații Wright au realizat primul zbor cu motor. Tot în acel an, Marie Curie a devenit prima femeie recompensată cu un Premiu Nobel.

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Ianuarie 2023 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.