Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat joi seara că cel puţin 41 de localităţi din sudul Ucrainei au fost eliberate după ce autoritățile de la Moscova au decis să se retragă în partea de est a fluviului Nipru.

Zelenski anunță eliberarea a peste 41 de localități din sudul Ucrainei

Liderul de la Kiev a menționat principalele obiective ale Ucrainei în acest conflict, în special diplomaţia. Oficialul spune că oamenii trebuie să lupte până la capăt pentru integritatea și securitatea statului lor.

„Trebuie să mergem până la capăt - pe câmpul de luptă şi în diplomaţie - astfel încât drapelele noastre, steagul ucrainean şi niciodată vreun tricolor inamic, să fluture pe întreg teritoriul nostru, în interiorul graniţelor noastre recunoscute la nivel internaţional”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a anunțat joi seara că au fost eliberate peste 41 de localități din sudul Ucrainei.

„Astăzi avem veşti bune din sud - numărul drapelelor ucrainene care se întorc la locul lor de drept, în cadrul operaţiunii de apărare care este în curs de desfăşurare, a ajuns deja la ordinul zecilor. Au fost eliberate 41 de localităţi”, a anunţat Zelenski în discursul său video transmis zilnic.

Preşedintele ucrainean a ținut să mulțumească mai multor unităţi ale armatei care au fost implicate în înaintarea pe teren. Oficialul a precizat că tot ceea ce se întâmplă la moment a fost obţinut în urma unor luni de luptă acerbă cu mult curaj, durere şi pierderi. Zelenski a mai spus că ucrainenii sunt cei care îi alungă pe ocupanţi, dar nu rușii pleacă.

100 de milioane de dolari din partea Olandei ajutor pentru Ucraina

Zelenski a mai transmis că poliţia va ajunge în mai multe regiuni din Herson pentru a recurge la măsurile de stabilizare, dar și eliberarea teritoriului. Președintele spune că teritoriile trebuie curățate de minele lăsate de soldați.

„Primul lucru, de bază, este deminarea. Ocupanţii lasă în urmă mii de mine şi muniţie neexplodată. Am auzit adesea estimări potrivit cărora curăţarea Ucrainei de minele ruseşti va dura zeci de ani. Nu putem aştepta atât de mult timp”, a spus preşedintele Zelenski.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Șeful statului spune că invadatorii minează totul: linii electrice, întreprinderi comerciale, câmpuri, păduri.

„La apogeul amplasării de mine în Ucraina, aveam 300.000 de kilometri pătraţi de teritoriu unde exista un pericol de moarte. Datorită eforturilor geniştilor, au mai rămas aproximativ 170.000 de kilometri pătraţi care trebuie curăţaţi de mine. Acolo unde luptele sunt încă în desfăşurare, inamicul va amplasa şi mai multe mine înainte de a se retrage, aşa cum se întâmplă acum în Herson”, a avertizat Zelenski.

Zelenski a mulţumit celor 12 ţări care a întins o mână de ajutor Ucrainei în operaţiunile de deminare. A mulțumit Olandei şi Statelor Unite pentru noile măsuri de ajutor anunţate - circa 100 de milioane de dolari din partea Olandei şi un nou pachet de asistenţă militară din partea SUA.

Citeste si:
România va participa la reconstrucția Ucrainei
România va participa la...

„Mijloace importante de apărare aeriană. Exact ceea ce avem nevoie, ceea ce am cerut”, a declarat el.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.