Prețul cerealelor riscă să se majoreze după ce Rusia a anunțat că se retrage din acordul cu privire la coridorul Mării Negre. Această decizie va avea p influență negativă asupra exportului de cereale din Ucraina.

Prețul cerealelor se majorează după ce Rusia a anunțat retragerea din acordul coridorului Mării Negre

Autoritățile din Rusia au anunțat sâmbătă că își suspendă participarea la acordul Mării Negre cu privire la exportul cerealelor. Moscova spune că această decizie este rezultatul unui atac major cu drone ucrainene asupra flotei din Crimeea. Ucraina spune că această decizie a Rusiei este doar o scuză pentru a ieși din acord. Iar SUA consideră că rușii se folosesc de cereale cu această ocazie. În ultimele luni, piața cerealelor a avut de suferit grav din cauza războiului declanșat de Rusia.

Ucraina este un furnizor important de porumb. Crearea coridorulu a făcut posibil transportul a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile din Ucraina.

”Anunţul Rusiei va determina cu siguranţă creşterea preţurilor, fiind foarte probabil ca preţurile să crească la începutul săptămânii, pur şi simplu pentru că vor ieşi mai puţine cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel.

Achiziţionarea cerealelor pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina s-a încetat după ce a fost anunțată decizia Rusiei. Seceta din anumite țări au agravat situați destul de mult în ultima perioadă.

”Problema este că, printre alte ţări exportatoare majore, oferta de grâu scade”, a spus Portier.

Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat duminică că 218 nave au fost ”blocate efectiv” din cauza deciziei Rusiei de a suspenda participarea la acordul de export de cereale de la Marea Neagră.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

În luna iulie, Rusia și Ucraina au căzut de acord ca cerealele ucrainene să fie exportate. Acum se caută un alt port unde s-ar putea descărca cerealele după ce cumpărătorul din Liban a refuzat încărcătura din cauza că ucrainenii au întârziat cu livrarea acesteia cu peste 5 luni.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.