Premierul nipon Fumio Kishida împreună cu omologul său australian Anthony Albanese la Perth au semnat un acord de securitate prin care se prevede neutralizarea creșterii puterii militare a Chinei.

Australia și Japonia au semnat acordul de securitate

„Această declaraţie istorică trimite un semnal puternic în regiune privind alinierea noastră strategică”, a declarat Anthony Albanese, salutând pactul semnat de cele două ţări.

Premierul japonez a spus că acordul este un răspuns la un „mediu strategic tot mai dur”, fără a face referire directă la China și Coreea de Nord. Aceasta este prima vizită a unui premier japonez în Australia din 2018. Australia și Japonia ar avea drept scop concentrarea pe împărtăşirea semnalelor şi informaţiilor geospaţiale primite de la sateliţii de ascultare electronică sau SIGINT (SIGnal INTelligence).

Nici Australia, nici Japonia nu dispune la moment de reţele de informaţii în străinătate, precum CIA americană sau DGSE franceză. Bryce Wakefield, din cadrul Australian Institute of International Affairs, este de părere că Tokyo şi Canberra au mijloace moderne în ceea ce privește adunarea informaţiilor prin interceptarea comunicaţiilor.

Retail jobs

Premierii Kishida şi Albanese au întărit cooperarea militară şi energetică

Acesta susține că acordul semnat de cei doi oficiali ar putea fi drept model Japoniei pentru a crea legături de securitate mai profunde cu ţări ca Marea Britanie. De asemenea, acordul este considerat un pas suplimentar către aderarea Japoniei la puternica alianţă aşa-numită „Five Eyes” în domeniul intelligence, între Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi SUA.

Premierii Kishida şi Albanese au căzut de acord să își întărească cooperarea militară şi energetică. Japonia este un fidel cumpărător de gaz australian şi se bazează şi pe energia hidrogenului produs în Australia.

Ultima dată, pactul de securitate între Tokyo şi Canberra a fost semnat în 2007, atunci când Beijingul nu avea o influență atât de mare în ceea ce privește puterea militară şi se afirma mai puţin în relaţiile cu lumea. Din momentul în care la putere a venit Xi Jinping, China și-a transformat armata în una dintre cele mai puternice armate din lume şi a adunat un arsenal nuclear şi balistic.

Citeste si:
Xi Jinping a fost reales pentru a treia oară în fruntea Partidului...
Xi Jinping a fost reales...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.