Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că Belarus nu va intra în război cu țările vecine dacă acestea nu vor face pași greșiți în direcția lor. Oficialul a mai menționat că Ucraina nu ar trebui să își încerce norocul și să provoace autoritățile de la Minsk.

În ce condiții ar putea intra Belarusul în război cu Ucraina

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, spune că autoritățile de la Minsk vor face tot posibilul pentru a proteja țara și populația belarusă de acest conflict armat și de provocările din partea Kievului. Belarus anunță că nu pregătește un atac asupra Ucrainei, doar în cazul în care forțele ucrainene vor ataca primii. Cu atât mai mult, Minskul nu își dorește să intre în război cu nici o altă țară. Aceștia atenționează țările să nu facă pași greșiți pentru a nu porni un nou război.

"Vedem că vecinii noștri ucraineni sunt îngrijorați de posibile acțiuni agresive din partea Forțelor Armate ale Republicii Belarus. Continuă scurgerile de informații despre presupusele pregătiri pentru un atac din partea noastră. Avem un singur răspuns la acest lucru: nu ne provocați, nu intenționăm să ne luptăm cu voi. Nu dorim să purtăm un război nici cu lituanienii, nici cu polonezii și cu atât mai mult cu ucrainenii. Dacă nici voi nu vreți și dacă nu faceți pași greșiți, atunci nu va fi niciun război."

Khrenin a avertizat că dacă integritatea statului belarus va fi atacată, atunci autoritățile vor răspunde pe măsură, dur și rapid, fără prea multe negocieri. Autoritățile de la Minsk nu își doresc să se implice într-un război, de aceea îndrumă țările să se abțină de la orice plan de atac în direcția lor.

"În cazul în care vom fi atacați, dacă cel puțin un metru de pământ belarus este supus agresiunii, așa cum a spus comandantul-șef, răspunsul va fi instantaneu și dur. De aceea, vă avertizăm încă o dată împotriva provocărilor. Nu vreți un război cu noi. Nici noi nu vrem un război", a conchis ministrul belarus al apărării.

Ucraina a pregătit un atac asupra statului belarus

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a a anunțat luni că Belarus și Rusia vor desfășura împreună o forță militară drept răspuns la agravarea tensiunilor din zona granițelor vestice ale țării. Lukașenko a declarat luni că Ucraina pregătește un atac militar asupra Belarusului, iar din acest motiv Minskul a luat decizia de a desfășura forțe belaruso-ruse fără a menționa locul exact.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Președintele Alexander Lukașenko este cunoscut ca fiind un aliat apropiat al lui Vladimir Putin. Acesta este și singurul lider european care a susținut conflictul militar pornit pe teritoriul Ucrainei. Armata belarusă este formată din aproximativ 60.000 de soldați. La începutul anului 2022, Belarus a desfășurat în zonele de frontieră 6 grupuri tactice de batalioane, totalizând câteva mii de persoane. Duminică, șeful poliției de frontieră din Belarus a acuzat că forțele ucrainene au desfășurat provocări la graniță.

Moscova a folosit Belarusul ca punct de pregătire pentru invazia care a avut loc pe 24 februarie asupra Ucrainei. Autoritățile ruse au trimis trupe și echipamente în nordul Ucrainei de la baze din Belarus pentru a cotropi teritoriul ucrainean.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.