Referendumurile din Ucraina au început. Votul pentru aderarea la Rusia a început de vineri în Republicile Populare Donețk și Lugansk, dar și în regiunile Zaporojia și Herson. Autoritățile anunță că populația poate vota până marți, 27 septembrie.

Referendumurile din Ucraina au început. Oamenii pot vota până marți

Vineri a fost prima zi de referendum în Republicile Populare Donețk și Lugansk care a decurs fără probleme, chiar dacă au existat bombardamente. Condițiile de votare nu sunt unele dintre cele mai bune, mai ales că oamenii sunt nevoiți să își protejeze și propria viață. Secțiile din Alchevsk și Severodonețk s-au închis mai devreme decât se preconiza din cauza atacurilor și luptelor din zonă.

În regiunea Zaporojia și Herson, prima zi de vot a decurs bine. Și acolo au fost înregistrate bombardamente, însă oamenii au merg la referendum pentru a vota. Mai multe incidente au fost înregistrate în regiunea Zaporojia,însă din fericire nu au fost raportate victime. Până și angajații centralei nucleare Zaporojia au participat la referendum chiar dacă zona este frecvent atacată.

Până în prezent, peste 20% din populație au mers să voteze în republicile Donbass. La vot au participat 23,64% de cetățeni dintre cei de pe listele electorale din Republica Populară Donețk și 21,97% dintre cei din Republica Populară Lugansk. Vineri, s-au raportat 15,31% alegători în regiunea Herson și 20,52% în teritoriile din regiunea Zaporojia.

Observatori internaționali supraveghează referendumurile

Întregul referendul este monitorizat de observatori internaționali, în special din SUA și Europa. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Populare Lugansk, Elena Kravchenko, a transmis că 50 de observatori din ţările europene şi-au anunțat prezenţa în republică.

În Republica Populară Doneţk se află 129 de reprezentanţi din alte țări precum Venezuela şi Africa de Sud care și-au asumat să supravegheze votul, iar aproape 550 de jurnalişti din Marea Britanie, Italia, China, Qatar, Franţa şi alte ţări transmit informații despre procedura de vot.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Reprezentanții Franței și ai SUA sunt prezenți în regiunea Herson pentru a supraveghea întregul proces al referendumului, iar observatorii din Africa, Europa și America de Sud se află la Zaporojie.

În regiunile rusești unde s-au mutat cu traiul ucrainei din Donbas și alte teritorii ucrainene s-au deschis în jur de 84 de secții de votare, a anunțat Comisia Electorală Centrală a Rusiei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.