Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că referendumurile din Donbas sunt de mare importanţă nu numai pentru protecţia sistemică a locuitorilor, dar şi pentru restabilirea dreptăţii istorice. Cu aceasta, Medvedev își manifestă intenția de a anexa Donbasul. Oficialul a mai spus că încălcarea teritoriului țării rusești este o crimă, iar acest fapt va permite țării să utilizeze toate forțele pentru a se apăra.

Medvedev ar avea în plan anexarea Donbasului

Medvedev susține că transformarea geopolitică a lumii va deveni ireversibilă după integrarea de noi teritorii în Rusia. Oficialul a condus Rusia din 2008 până în 2012, după care a ocupat funcția de prim-ministru din 2012 până în 2020, iar în prezent este vicepreşedinte al puternicului Consiliu de securitate rus.

Medvedev lansează aceste declarații după ce autorităţile pro-ruse din Ucraina insistă asupra organizării unor referendumuri cu privire la anexarea la Rusia, în plină desfășurare a războiului din Ucraina. Unul din principalii reprezentanţi pro-Moscova din Donbas, Denis Puşilin, a declarat că „republicile” separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk „lucrează activ” de câteva zile bune la organizarea unui referendum pentru a se alătura Rusiei.

Puşilin a menționat că vrea un referendum cu voturi cât mai transparente, însă totuşi fără dubii în ceea ce privește rezultatul scrutinului. Reprezentantul Moscovei în regiunea separatistă Lugansk, Rodion Miroşnik, a afirmat că cele două teritorii sunt de acord cu organizarea unui asemenea referendum.

„Cred că consultări serioase între cele două (teritorii separatiste) şi Rusia vor începe acum”, a declarat el la televiziunea rusă.

Rusia a anexat Crimeea în 2014

Este posibil ca în aceste zone să se desfășoare un referendum asemănător celui care a formalizat anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Însă din cauza luptelor și a conflictelor armate nord-estul şi sudul Ucrainei această procedura a fost amânată de mai multe ori.

Citeste si:
Medvedev: „Primirea Ucrainei în NATO ar însemna un al treilea...
Medvedev: „Primirea Ucrainei...

Pe 5 septembrie, administraţia de ocupaţie a regiunii Herson din sudul Ucrainei a afirmat că suspendă organizarea referendumului din cuza „evenimentelor momentului”. Însă, oficialii din Herson au solicitat ulterior autorităților de ocupație ca referendumul să fie organizat după ce situația tensionantă din Ucraina se va liniști.

Pe teritoriul Ucrainei în continuare au loc lupte grele între forțele armate ruse și cele ucrainene. De pe o zi pe alta aceștia înaintează în teritoriu și își recuperează zonele aflate sub controlul rușilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.