Mai mulți aleși locali din Smolninskoie, din zona Sankt-Petersburg, au solicitat Dumei de Stat demiterea din funcție a președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Aceștia îl învinuiesc pentru crimele de război și ostilitățile de care au dat dovadă soldații ruși.

Au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin

Cel care a pornit această acțiune de demitere a președintelui rus este Dmitri Paliuga. Acesta a postat pe contul de Twitter documentul solicitării în care menționează că Putin se face vinovat pentru „decimarea tinerilor bărbați ruși apți, care ar fi fost mai de folos în câmpul muncii decât în armata; recesiunea economică și exodul „creierelor” din Rusia; extinderea NATO spre est, inclusiv aderarea Finlandei și Suediei, ceea ce va dubla granița Alianței cu Rusia; efectul opus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina.”

Paliuga împreună cu colegul său Nikita Iuferev au anunțat tot pe Twitter că au primit o somație de la poliția din Sankt Petersburg pentru discreditarea guvernării actuale. Exemplul oficialilor din Sankt Petersburg l-au urmat și consiliul municipal din Lomonosovski, care a votat o moțiune asemănătoare și a cerut demisia președintelui în exercițiu.

În Rusia destul de rar oamenii își permit să îl critice în față pe Putin sau activitatea sa politică, însă aceste două declarații care sunt mai mult simbolice au fost un pas remarcabil și șocant. Paliuga a declarat că aleșii locali care au cerut demiterea lui Putin au fost chemați la secția de poliție și cel mai probabil se vor alege cu o amendă.

Cuvântul „război” este interzis

Autoritățile de la Moscova a încercat cu tot dinadinsul să împiedice orice critică lansată la adresa Rusiei privind invazia militară din Ucraina care s-a declanșat în luna februarie a acestui an. Kremlinul a instituit o lege prin care răspândirea de informații „false” se pedepsește prin sancțiuni penale severe. Rușii nu au voie nici măcar să pronunțe cuvântul război în contextul conflictului militar din Ucraina.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

„Înțelegem că Putin nu va plânge și nu va opri operațiunea” din Ucraina, a spus Nikita Iuferev pentru The Washington Post.

„Aceste solicitări sunt scrise pentru oameni care se află încă în Rusia și pe care propaganda încearcă să-i arate ca o minoritate”, a adăugat el.

Iuferev a menționat că după ce solicitarea lor prin care cer demiterea lui Putin a devenit populară pe social media în Rusia, aceștia au primit o mulțime de susțineri și aprecieri din partea oamenilor. Unii chiar s-au oferit să facă donații pentru a achita amenda cu care vor fi sancționați consilierii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Septembrie 2022 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.