Polonia a decis să ceară despăgubiri Germaniei pentru pierderile suportate în cel de-Al Doilea Război Mondial. Statul își estimează pagubele la la 6.200 de miliarde de zloți (1.320 de miliarde de dolari). Urmează ca Varșovia să ceară despăgubiri în mod oficial.

Polonia va cere despăgubiri Germaniei pentru Al Doilea Război Mondial

Polonia este mai sigură ca niciodată că Germania trebuie să răspundă pentru acțiunile sale din Al Doilea Război Mondial. Autoritățile de la Varșovia sunt gata să solicite o despăgubire financiară pentru pierderile suportate în timpul războiului, chiar dacă banii nu vor compensa omorurile din acea perioadă.

Un deputat al partidului de guvernământ în 2019 a făcut o estimare care depășește 850 de miliarde de dolari. Partidul Lege și Justiție (PiS) a adus în discuție de nenumărate ori subiectul despăgubirilor pentru cel de-Al Doilea Război Mondial de când a preluat puterea în 2015. Până la acest moment autoritățile din Polonia nu s-au decis și nu au luat o hotârăre fermă în acest sens.

„Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată, conservatoare, ar fi posibil să o mărim”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Lege și Justiție (PiS), într-o conferință de presă.

Poziția agresivă pe care o are Polonia față de Germania, în special folosită de PiS pentru a-și mobiliza electoratul, a făcut ca relațiile cu Berlinul să se complice. Acestea s-au agravat și mai mult după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, pe fondul criticilor privind dependența Berlinului de gazul rusesc și indiferența cu care a ajutat Kievul în cele mai grele momente.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în jur de șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost omorâți, iar capitala Poloniei a fost pur și simplu ștearsă de pe fața pământului în urma unei revolte din anul 1944, în care au decedat în jur de 200.000 de civili.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Al Doilea Război Mondial a început la data de 1 septembrie 1939 când armata germană a invadat Polonia.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Septembrie 2022 - 06 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.