Programa școlară din Ucraina a fost modificată chiar în prag de nou an școlar. Elevii ucraineni nu vor mai studia operele scriitorilor și poeților ruși. În schimb, aceștia vor studia mai mult opere ale scriitorilor străini. În iunie, ministrul adjunct al Educației al Ucrainei Andrei Vitrenko a anunțat că toate lucrările care vorbesc despre armata rusă vor fi eliminate din programul de literatură străină.

Elevii din Ucraina nu vor mai studia operele scriitorilor și poeților ruși

Ministerul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei a decis să introducă schimbări în programa școlară, astfel că elevii nu vor mai studia opere ale scriitorilor și poeților ruși și belaruși din programa şcolară pentru învăţământul secundar. Prin urmare, de acum înainte la disciplina de literatură străină se vor studia numai operele în limba rusă care aparţin autorilor născuţi în Ucraina sau care au avut o relaţie specială cu această ţară.

Revizuirea şi actualizarea conţinutului programei generale a învăţământului secundar este o reacţie în faţa provocărilor apărute în legătură cu agresiunea armată pe scară extinsă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, motivează ministerul ucrainean.

Operele scrise de Aleksandr Puşkin nu vor mai fi studiate în școlile ucrainene, însă Nikolai Gogol şi Mihail Bulgakov vor rămâne în continuare în programa școlară deoarece ambii sunt născuţi în Ucraina, chiar dacă sunt scriitori ruşi. Orele de curs care până acum erau dedicate autorilor ruşi, de acum vor fi dedicate scriitorilor, poeţilor şi dramaturgilor europeni, printre care Jean de Lafontaine, Robert Burns sau Johann Wolfgang von Goethe.

Modificări în programa școlară la istorie

La disciplina Istorie, „tematicile actualizate vor oferi o viziune a Uniunii Sovietice ca stat de tip imperial”, anunță ministerului ucrainean. De asemenea, elevii vor trebui să studieze mai detaliat istoria recentă.

„În legătură cu conflictul armat început inţial în Donbas în 2014, la lecţiile de istorie vor fi evidenţiate acţiunile de genocid ale liderilor politici (ruşi – n.r.) şi ale armatei ruse împotriva ucrainenilor, rezistenţa naţională contra agresiunii ruse şi sprijinul internaţional pentru Ucraina”, se arată în comunicatul ministerului Educației.

Totodată, disciplina „Apărarea Ucrainei” va fi legată de latura „patriotico-militară”, care va conține informaţii despre războiul actual şi despre „eroii” săi, iar la disciplina „Bazele Sănătăţii” vor fi predate noţiuni de protecţie pe timp de conflict.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 August 2022 - 06 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.