A fost tensiune maximă, duminică, la frontiera dintre Serbia și Kosovo. Timp de mai multe ore s-au auzit focuri de arme, iar sirenele alarmei antiaeriene au sunat continuu. Nimeni nu a fost rănit. Forța de pace a NATO din Kosovo, din care fac parte și militari români, s-a declarat pregătită să intervină. Spiritele s-au calmat după intervenția ambasadorului american.

Tensiune la graniţa dintre Serbia şi Kosovo. Forțele NATO, din care fac parte și militari români, s-au declarat pregătite să intervină

Guvernul din Kosovo a anunțat, duminică, faptul că nu va mai recunoaște numerele de înmatriculare emise în Serbia, pe care etnicii sârbi din nordul provinciei le folosesc și acum. În semn de protest, sârbii au blocat câteva șosele și puncte de trecere a frontierei.

Poliția din Kosovo a trimis trupe în zonă, iar președintele Serbiei a acuzat conducerea de la Priștina că plănuiește o acțiune armată împotriva etnicilor sârbi. Spiritele s-au calmat după ce guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Măsura a fost transmisă într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier. Noile reguli, care urmau să intre în vigoare astăzi, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii în teritoriu.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror mașini au plăcuțe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo în termen de două luni.

La finalul săptămânii trecute, premierul Albin Kurti a explicat că aceasta este o măsură de reciprocitate, în contextul în care Serbia cere același lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.


  • Serbia nu recunoaște independența fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în anul 2008.

  • Autoritățile kosovare au declarat că au fost ținta unor focuri de arme, fără să se înregistreze răniți.

  • Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, conform unui corespondent al AFP la faţa locului.

  • Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulației.

Citeste si:
Rusia consideră inevitabilă, pe termen lung, reducerea tensiunilor...
Rusia consideră inevitabilă,...

În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca „toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită" luni. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost de acord cu decizia Priștinei într-un tweet, duminică seară. Oficialul a lansat un apel la „ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere".

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Priștinei și nici independența Kosovo. Aceștia rămân loiali doar Belgradului, de care depind financiar. Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat, duminică, într-un discurs adresat națiunii, că situația din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia. „Atmosfera este aproape de fierbinte”, a adăugat Vucic. El a menționat că „Sebia va câștiga” dacă sârbii sunt atacați.

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.