Angajatele care au dureri severe în timpul ciclului menstrual vor beneficia de trei zile libere din partea angajatorilor. Această măsură va intra în vigoare în Spania, decizie care face parte dintr-un pachet de măsuri menite să protejeze sănătatea menstruală şi reproductivă.

Concediu menstrual de trei zile pentru angajatele din Spania

„Dreptul la sănătatea menstruală nu a fost vreodată discutat, iar realitatea e una sumbră. Una din patru femei nu îşi permite produse de igienă feminină”, a declarat Secretarea de stat pentru Egalitate şi Eliminarea Violenţei de Gen, Ángela Rodríguez.

Totodată, noul pachet de măsuri include și eliminarea acordului părinților sau a tutorelui pentru adolescentele de 16 şi 17 ani care doresc să facă avort. Taxele pentru tampoane şi absorbante vor fi scoase.

Femeile care vor recurge la o întrerupere de sarcină vor beneficia de zile de concediu. Dacă noul pachet de legi va fi aprobat, Spania va deveni oficial prima ţară din Europa care va oferi concediu menstrual femeilor angajate în câmpul muncii.

Urmează ca Guvernul să aprobe noua măsura săptămâna viitoare. La nivel mondial, există deja țări care au adoptat această măsură, precum Japonia, Coreea de Sud, Indonezia şi Zambia.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Mai 2022 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.