Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că vineri au fost evacuaţi 50 de civili din combinatul siderurgic Azovstal, ultimul bastion de rezistenţă al forţelor ucrainene din Mariupol, oraşul-port asediat de trupele ruse, transmite AFP.

Alți 50 de ucrainei au fost evacuați din Azovstal

"Astăzi am reuşit să scoatem din Azovstal 50 de femei, copii şi bătrâni. Mâine dimineaţă vom continua operaţiunea de evacuare", a anunţat pe Telegram Irina Vereşciuk.

Ea a acuzat forţele ruse că au "încălcat în mod constant" încetarea focului decretată de Moscova în timpul evacuărilor."Evacuarea a fost, aşadar, extrem de lentă", a spus ea.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, regimentul Azov, care apără uriaşul combinat siderurgic unde rezistă ultimii luptători ucraineni din Mariupol, a acuzat trupele ruse că au vizat unul din vehiculele care participau la operaţiunea de evacuare a civililor, ucigând un soldat.

Capturarea combinatul siderurgic Azovstal

Evacuările au loc sub egida ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi au început la sfârşitul săptămânii trecute. Ele au permis transferul a aproape 500 de civili, potrivit Kievului.

ONU şi CICR anunţaseră joi după-amiază că au trimis un nou convoi la Azovstal, unde ar mai continua să fie sute de militari, mulţi dintre ei răniţi, dar şi zeci de civili.

Capturarea combinatul siderurgic Azovstal ar permite Rusiei să revendice controlul deplin asupra oraşului Mariupol, un port strategic, devastat însă după două luni de asediu şi bombardamente, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Mai 2022 - 07 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.